Comisia Europeană a declarat că este pregătită pentru încheierea acordului privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, care urmează să expire astăzi, 31 decembrie. Ucraina a anunțat că nu va prelungi contractul, iar Comisia Europeană asigură că europenii nu vor avea de suferit datorită infrastructurii flexibile existente, care permite livrarea de gaze din surse alternative.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că impactul încetării tranzitului asupra securității aprovizionării UE este „limitat”. Acesta a adăugat că „infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a asigura livrarea de gaze din afara Rusiei către Europa Centrală și de Est”.
Slovacia, un important cumpărător de gaze naturale din Rusia, a exprimat îngrijorări privind decizia Ucrainei. Prim-ministrul slovac, Robert Fico, a trimis o scrisoare Comisiei Europene, susținând că „acceptarea tacită a deciziei unilaterale a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a bloca tranzitul gazelor rusești este greșită și irațională și va duce la sporirea tensiunilor”. În plus, a amenințat Ucraina cu oprirea furnizării de electricitate.
Comisia Europeană a subliniat că, de mai bine de un an, lucrează cu statele membre pentru a pregăti un scenariu în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina să fie oprit. Aceasta s-a concentrat pe măsuri de eficiență energetică și extinderea energiei regenerabile pentru a consolida securitatea aprovizionării cu gaze a țărilor afectate.
Se estimează că livrările de gaze rusești prin Ucraina sunt relativ mici, Rusia transportând aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze în 2023, echivalentul a doar 8% din fluxurile de vârf ale gazului rusesc către Europa în 2018-2019.