Guvernul rus s-a distanțat de fostul lider sirian Bashar al-Assad, acum înlăturat de la putere, conform relatărilor agenției de știri dpa, preluată de Agerpres. Bashar al-Assad, care a condus Siria timp de peste două decenii, a ales să fugă în Rusia când rebelii au început să înainteze spre capitala Damasc la începutul lunii decembrie.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat agenției ruse de știri TASS că înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere a fost parțial rezultatul incapacității sale de a aborda problemele sociale fundamentale ale țării. „Putem spune deja că unul dintre motivele pentru deteriorarea situației a fost inabilitatea fostului guvern de a răspunde nevoilor de bază ale populației în contextul conflictului civil prelungit”, a spus Lavrov pentru TASS.
Lavrov a mai adăugat că, după succesele realizate în lupta împotriva terorismului internațional, în care au fost implicate și forțele aeriene ruse, poporul sirian se aștepta ca viața lor să cunoască o ameliorare. Acest lucru nu s-a întâmplat, a subliniat Lavrov, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi americani.
Rusia a fost un susținător important al regimului lui Bashar al-Assad și dispune de baze militare pe teritoriul sirian. Deși a fost înlăturat de la putere, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu consideră căderea regimului lui al-Assad ca pe o înfrângere pentru armata rusă, care încă menține contingente militare în Siria.
Asigurarea stabilității și tratamentul inechitabil al populației din Siria au constituit provocări majore în timpul conducerii lui Bashar al-Assad, ducând la o scădere generală a încrederii în regimul său, ceea ce a facilitat retragerea sprijinului rusesc, acum redirecționat, aparent, spre o abordare mai neutră.