O echipă internațională de cercetători, condusă de University College London, a identificat variante genetice care determină forma dinților, inclusiv o genă moștenită de la Omul de Neanderthal. Studiul, publicat recent în revista Current Biology, dezvăluie diferențe notabile între dinți în funcție de etnie. O genă moștenită de la neanderthalieni a fost identificată doar la participanții de origine europeană.
Dr. Kaustubh Adhikari, coautor principal al studiului, a explicat: „Dinții ne pot spune foarte multe despre evoluția umană. Dinții antici bine conservați aruncă o lumină asupra unor etape importante, cum ar fi momentul în care am trecut la mâncarea gătită și dimensiunea dinților umani a început să scadă”.
Deși se cunosc puține despre baza genetică a variației dimensiunii și formei dinților în cadrul populației moderne, cercetătorii au identificat numeroase gene cu impact asupra dezvoltării acestora. Studiul efectuat pe 882 de voluntari din Columbia, cu ascendență mixtă, a folosit măsurători ale coroanei dentare derivate din scanări 3D și a comparat datele genetice ale participanților.
Echipa internațională a descoperit 18 regiuni genomice care influențează dimensiunea și forma dinților, dintre care 17 nu fuseseră asociate anterior cu aceste caracteristici. O nouă asociere genetică, moștenită de la neanderthalieni, a fost identificată doar la persoanele de origine europeană, care au în general dinți mai mici și incisivi mai subțiri, măsurați din spate spre față.
În plus, cercetătorii au observat asocieri cu dimensiunile dinților pe o genă, EDAR, cunoscută pentru influențarea formei incisivilor la persoanele din Asia de Est. De asemenea, s-a constatat că contribuie la lățimea tuturor dinților.
Dr. Qing Li de la Universitatea Fudan a precizat: „Unele dintre genele care contribuie la variația normală a dimensiunilor dinților în rândul persoanelor sănătoase pot contribui și la variația patogenă”.
Cercetătorii speră ca aceste descoperiri să fie utile din punct de vedere medical, eventual prin teste genetice pentru diagnosticarea problemelor dentare sau tratamente bazate pe terapii genice.
Profesorul Andrés Ruiz-Linares a adăugat că nu s-a clarificat dacă genele care influențează forma dinților au fost selectate evolutiv pentru avantajele lor în sănătatea dentară, diferențele de formă fiind poate doar efecte secundare. Anterior, aceleași gene moștenite de la neanderthalieni au fost legate de sensibilitatea la durere și de forma nasului uman.