Reclamă

Fondul Monetar Internațional (FMI) a finalizat cea de-a șasea revizuire a Mecanismului Extins de Creditare pentru Ucraina, anunțând două scenarii privitoare la termenul de încheiere a războiului, conform publicației Ukrainska Pravda. Scenariul de bază al FMI sugerează că războiul se va încheia la sfârșitul anului 2025, în timp ce scenariul pesimist prevede o continuare până la mijlocul anului 2026.

Conform scenariului de bază, FMI estimează o creștere a PIB-ului real al Ucrainei de 4% în 2024, un avans cu 1 punct procentual față de evaluările anterioare. De asemenea, FMI anticipează că impactul economic al penuriei de electricitate din timpul iernii va fi mai puțin grav decât se preconiza, datorită investițiilor în capacități de producție privată, potențialului ridicat de importuri din Europa și eforturilor de reparație și îmbunătățire a rețelelor de distribuție și capacităților de producție.

Revizuirea inflației de la sfârșitul anului indică o creștere cu 1 punct procentual, ceea ce o aduce la 10%, din cauza creșterii prețurilor la alimentele de bază, deprecierii anterioare a monedei, majorării salariilor și a costurilor energetice.

Proiecțiile de creștere economică pentru 2025 se mențin între 2,5% și 3,5%, conform FMI. Aceste cifre reflectă optimismul în reparațiile energetice din 2024 și lansările de noi facilități în 2025, echilibrat de constrângeri pe piața forței de muncă, care ar putea stimula veniturile și consumul pe măsură ce presiunile inflaționiste scad.

Scenariul pesimist prevede că războiul s-ar putea prelungi până la mijlocul anului 2026, ceea ce ar genera un șoc mai intens pentru economia Ucrainei decât scenariul de bază, afectând nevoile fiscale și balanța de plăți.

În acest caz, FMI estimează un decalaj total de finanțare externă de 177,2 miliarde USD, comparativ cu 148 miliarde USD în scenariul de bază. Se anticipează un declin al PIB-ului urmat de o redresare lentă, o inflație mai ridicată și mai persistentă și o deteriorare a contului curent. Rezervele internaționale ar rămâne sub 100% din criteriul ARA până în 2027, iar deficitul global, excluzând subvențiile, ar depăși 20% până în 2026.

Pe 21 decembrie, Consiliul de administrație al FMI a aprobat o nouă tranșă de 1,1 miliarde USD pentru Ucraina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro