Elon Musk a reacționat pe platforma sa socială, X, într-un comentariu referitor la anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională (CCR). Miliardarul a postat un mesaj retoric în care întreabă: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat dictator?”
Comentariul său a venit ca răspuns la o postare a lui Mario Nawfal, care a detaliat decizia instanței supreme din România de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale, motivele incluzând o presupusă interferență rusă. Nawfal a subliniat că alegerile se desfășuraseră fără probleme până când rezultatele au fost contestate, fapt ce a menținut în funcție actualul președinte, Klaus Iohannis, până la organizarea unui nou scrutin, posibil în martie 2025.
Conform postării lui Nawfal, „Decizia șocantă a Curții a venit după ce un critic al NATO, de extremă-dreaptă, a câștigat în mod neașteptat primul tur.” Acesta a mai afirmat că partidele pro-europene nu reușesc să se pună de acord cu privire la formarea unui guvern, evenimente care amplifică tensiunile politice din țară.
În timp ce comentariul lui Musk a generat discuții, este de remarcat că antreprenorul și-a exprimat recent sprijinul și față de Partidul Alternativa Pentru Germania (AfD, extremă dreapta), și a fost implicat anterior în susținerea campaniei lui Donald Trump în Statele Unite, manifestând disponibilitate de a-l susține pe Nigel Farage în Regatul Unit.
Decizia Curții Constituționale de a anula alegerile impune reluarea completă a procesului electoral, urmând ca Guvernul să stabilească o nouă dată pentru desfășurarea acestora. Anunțul CCR a intervenit în momentul în care votul pentru turul al doilea, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, era deja în curs de desfășurare în diaspora. Totul s-a petrecut la scurt timp după desecretizarea unor documente ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care au scos la iveală o operațiune de susținere a candidatului Georgescu de către Rusia.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că alegerile trebuie organizate în cel mai scurt timp, fără să ofere însă un termen precis, accentuând importanța unei clarificări rapide a situației politice din țară.