Patronatele și sindicatele din turism protestează vehement față de intenția guvernului de a elimina voucherele de vacanță din bugetul pentru anul 2025. Această măsură, potrivit operatorilor din turism, ar putea avea consecințe dezastruoase pentru sectorul turistic și industriile conexe, susținând că „ar arunca România înapoi cu 20 de ani”.
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au emis un comunicat avertizând că „în goana după cârpirea bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înțelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege”. În plus, aceștia subliniază că eliminarea voucherelor de vacanță va stopa investițiile în infrastructura turistică într-o perioadă în care numărul unităților clasificate s-a dublat în ultimul deceniu.
Impactul eliminării acestor vouchere ar putea afecta serios balanţa valutară, miliarde de euro riscând să fie cheltuite în țări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria. Sindicatele din turism atenționează asupra unei posibile nemulțumiri în rândul angajaților din sector, lipsiți de prime sau creșteri salariale, „în condiţiile în care sănătatea acestora, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru guvern”.
ANAT avertizează că industria turismului ar putea suferi o scădere a veniturilor cu 30-40%, afectând în primul rând persoanele cu venituri modeste ce și-au putut permite vacanțe datorită acestor vouchere. Investitorii privați s-ar putea retrage sau și-ar putea micșora activitatea, crescând astfel rata șomajului.
Reprezentanții ANAT subliniază că impactul negativ s-ar extinde și asupra altor industrii precum transportul, alimentația publică, cultura și agrementul, care se bazează pe turism pentru a-și asigura supraviețuirea. „În timp ce alte state investesc masiv în turism și dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, Guvernul României preferă să taie fără discernământ”, a adăugat organizația, avertizând asupra riscului de a ‘îngropa’ economia turistică a țării.
Protestul inițiat de ANAT, alături de patronate, federații și asociații din turism, precum și sindicate, se dorește a fi un semnal de alarmă pentru guvern: „Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică, nu omorâţi economia şi nici turismul românesc”.