Viitorii deputați ai României și-au preluat joi legitimațiile și au realizat fotografii pentru site-urile Camerei și Senatului. Mai mulți dintre aceștia, aflați la primul mandat, au întâmpinat dificultăți, rătăcindu-se pe holurile amplului complex arhitectural al Parlamentului.
Episodul s-a dovedit a fi copleșitor și pentru întrebarile adresate de jurnaliști, când mulți dintre aceștia nu au putut oferi explicații pentru diferența între o lege organică și una ordinară. „Tatãl meu a fost parlamentar 16 ani, prin urmare toată copilăria pot spune că mi-am petrecut-o aici, alături de el. Dar am găsit Parlamentul schimbat, pentru că sunt foarte multe încăperi”, a explicat Lidia Vadim Tudor, deputată aleasă pe listele AUR.
Premiera activității parlamentare a însemnat și momentul de amuzament întrebată fiind de reporteri despre ținuta sa, deputată aleasă pe listele PSD, Adrian Popa, a răspuns simplu: „Nu-mi aleg outfitul după culori. Pur și simplu cum îmi vin dimineața la mână.”
Pe de altă parte, unii dintre noii deputați sunt nerăbdători să înceapă activitatea parlamentară. „Abia aștept să înceapă activitatea, clãdirea deja o cunosc, procedurile. Îmi doresc să depun foarte repede și primul meu proiect de lege”, a declarat Silvia Mihalcea, deputată aleasă pe listele PSD.
Printre formalitățile necesare, deputații au primit și o mapă conținând toate informațiile despre regulament și o copie a Constituției. Cu toate acestea, neștiința unora dintre ei a ieșit în evidență în fața reporterilor. „Știți care e diferența între legi organice și ordinare?” a fost întrebarea care i-a pus în dificultate, răspunsurile demonstrând lacune în cunoașterea legislativă. Adrian Popa, de exemplu, a mărturisit: „Erau legi ordinare, cele care țin de Constituție… legi organice… Nu.”
Pe fondul acestei confuzii generale, Silvia Mihalcea a elucidat problema, menționând trei tipuri de legi și subliniind diferența ce constă în necesarul de voturi a fiecărei categorii de legi. „Mai avem și legi constituționale, dacă vorbim de toate tipurile de legi. E vorba de numărul de deputați necesar pentru a fi adoptată legea”, a spus aceasta.
De asemenea, deputații și senatorii sunt programați să depună jurământul de învestire în diferite ceremonii ce vor avea loc sâmbătă.