Sărbătorile de iarnă aduc pentru unii bucurie și momente cu cei dragi, însă pentru alții se transformă într-o perioadă de stres și anxietate. Studiile indică faptul că organizarea și așteptările realiste pot ajuta la gestionarea depresiei de Crăciun.
Aglomerarea din oraș, goana după cadouri și îndeplinirea sarcinilor de la final de an epuizează multe persoane. „Un dezastru, un dezastru, un dezastru. Nebunie peste tot, și în magazine, locuri de parcare nu. Greu în autobuze, peste tot e super aglomerat! E o perioadă agitată, dar pentru mine, cel puțin, nu este epuizantă. Adică sunt plină și de entuziasm!”, afirmă o tânără.
În contrast, alții se concentrează pe semnificația sărbătorii: „Da, simt că este mai aglomerat, dar contează cum privești. Crăciunul e o sărbătoare foarte faină, sărbătorim nașterea Mântuitorului, speranța, lumina. Dacă te concentrezi pe asta, nu te afectează lucrurile din jur așa de tare”, spune o altă tânără.
Un alt tânăr mărturisește: „Da, e chiar foarte aglomerată perioada asta și este foarte stresantă, cauți cadouri încontinuu și nu știi ce să cumperi”. Alegerea cadourilor potrivite amplifică stresul, crede Bianca Timșa, jurnalist Digi24, care sugerează că „Târgurile de Crăciun sunt soluția potrivită pentru a găsi ceea ce căutăm, însă, de multe ori, aglomerația de aici ne face să ne simțim epuizați”.
Psihologii recomandă organizarea din timp pentru a gestiona stresul sărbătorilor. „Liste și liste cu liste! Și din timp! Adică mi le planific pe toate din timp! Nu simt burnout-ul. E super degajat și la serviciu, s-au îndeplinit toate deadline-urile” spune o tânără din Cluj-Napoca.
Lenke Iuhos, psiholog, subliniază: „La final de an suntem foarte agitați, suprasolicitați și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere al activităților, și emoțional. Studiile arată că organizarea în timp și în sarcină de lucru și să am așteptări realiste, asta cumva moderează starea aceea de bine. Deci eu mă voi simți bine și mă voi pregăti cu un chef fenomenal pentru sărbătorile de iarnă”.
Depresia de sărbători poate trece odată cu ele; dacă persistă, este necesar să apelăm la ajutorul unui specialist.