Ministrul Justiției din Polonia, Adam Bodnar, a avertizat că Ungaria se află atât de departe de a înceta sfidarea legislației Uniunii Europene și subminarea societății civile, încât schimbarea acestui curs este improbabilă cât timp prim-ministrul Viktor Orban rămâne la putere, informează POLITICO. Bodnar a făcut aceste comentarii într-un interviu, susținând că exemplul Poloniei demonstrează că, fără o schimbare de conducere, guvernele iliberale nu își modifică atitudinea, chiar și sub presiune europeană imensă.
Bodnar a afirmat că „sub actuala conducere ar putea fi dificil” pentru Ungaria să reintre în „cărțile bune” ale UE. „Exemplul Poloniei arată că, dacă nu este o schimbare de conducere, ar putea fi extrem de dificil să inversați [cursul] statului de drept și să recâștigați valorile democratice.”
Aceste declarații vin în contextul în care Michael McGrath, noul comisar al UE pentru statul de drept, a menționat recent că „niciodată nu este prea târziu” pentru Budapesta să evite pierderea a 1 miliard de euro, bani UE înghețați din cauza încălcării statului de drept. Totuși, Bodnar a semnalat că, și în scenariul în care opoziția condusă de Péter Magyar ar câștiga alegerile din 2026, ar fi nevoie de un efort colosal pentru a repara daunele aduse societății civile după 16 ani de guvernare Fidesz.
„Ținând cont de profunzimea schimbărilor instituționale, dar și de societatea civilă mai slabă decât în Polonia”, Comisia Europeană se confruntă cu o provocare grea de a reintegra Budapesta în cadrul democrației UE, a mai adăugat Bodnar.
Fost Ombudsman al Poloniei între 2015 și 2021 și critic vocal al guvernului naționalist din Polonia condus de partidul Lege și Justiție, Bodnar a devenit ministru al justiției sub conducerea lui Donald Tusk în 2023. Comentariile sale intervin înainte ca Varșovia să preia președinția rotativă a Consiliului UE de la Ungaria, în ianuarie, cu un accent pus pe apărare, competitivitate și extindere.
Bodnar a subliniat că va insista asupra consolidării protecției societății civile, inclusiv pentru judecători care se confruntă din ce în ce mai des cu intimidări. „Producem un fior rece dacă judecătorii vorbesc? Dacă îi întrebi pe judecătorii maghiari, nu sunt sigur dacă pot vorbi liber despre situația lor”, a declarat Bodnar. „Avem responsabilitatea de a proteja toate aceste voci independente.”