Reclamă

Regatul Unit, Franța și Germania au acuzat Iranul, marți, de intensificarea îmbogățirii stocului său de uraniu la „niveluri fără precedent”, o acțiune care nu are „nicio justificare civilă credibilă”. Anunțul a fost făcut înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe tema programului nuclear al Teheranului, conform unui comunicat citat de Agerpres.

Cele trei țări, reunite sub formatul E3, au declarat că Iranul trebuie să „își inverseze escaladarea nucleară”. Această tranziție a Teheranului spre un potențial militar nuclear a ridicat numeroase suspiciuni, deși republica islamică susține că intențiile sale sunt strict civile, în principal pentru producția de energie, și neagă că urmărește să dezvolte o bombă atomică.

E3 a subliniat că „stocul de uraniu puternic îmbogățit al Iranului a atins niveluri fără precedent, din nou fără nicio justificare civilă credibilă”. Aceasta ar putea oferi Iranului „capacitatea de a produce rapid suficiente materiale fisionabile pentru mai multe arme nucleare”. În plus, țările au acuzat Iranul că și-a accelerat instalarea de centrifugi avansate, o măsură considerată a reprezenta o etapă semnificativă în direcția unor obiective nucleare potențial periculoase.

Reamintim că, în 2015, Iranul a încheiat la Viena un acord cu Franța, Germania, Regatul Unit, China, Rusia și SUA pentru controlul programului său nuclear. Documentul presupunea ridicarea unei părți a sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Totuși, în 2018, fostul președinte al SUA, Donald Trump, a retras Statele Unite din acord și a reintrodus sancțiuni aspre împotriva Iranului. De atunci, Iranul și-a extins considerabil rezervele de uraniu îmbogățit. În prezent, este singurul stat fără armă nucleară care deține uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Pragul de îmbogățire necesar pentru fabricarea unei bombe atomice este de 90%.

Săptămâna trecută, țările E3 au adresat Consiliului de Securitate al ONU o scrisoare prin care evocă posibilitatea de a recurge la mecanismul de reimpunere a sancțiunilor contra Iranului.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro