Reclamă

Conflictul din Siria nu s-a încheiat, în ciuda înlăturării de la putere a președintelui Bashar al-Assad, a avertizat Geir Pedersen, emisarul special al ONU, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate. În nordul țării, ciocnirile între forțele prokurde și grupările proturce continuă să fie o sursă de tensiune.

„Au existat confruntări importante în ultimele două săptămâni, înainte de a se negocia o încetare a focului”, a declarat Geir Pedersen. Deși un armistițiu de cinci zile a fost convenit, acesta a expirat recent, iar pericolul unei noi escaladări este iminent. „O astfel de escaladare ar putea fi catastrofală”, a adăugat el.

Liderul forțelor dominate de kurzi, care dețin controlul în nord-estul Siriei, a anunțat un armistițiu cu grupările pro-turce la Manbij, însă luptele anterioare au făcut deja 218 victime. În același timp, Pedersen a avut întâlniri cu noii lideri ai Siriei, care au preluat puterea după înlăturarea lui Assad, menționând „dovada barbariei” fostului regim prin închisoarea Saydnaya.

Emisarul ONU a solicitat comunității internaționale să ofere sprijin Siriei și a subliniat importanța ridicării treptate a sancțiunilor economice pentru a permite reconstrucția țării. „Nevoile sunt imense și pot fi satisfăcute doar cu un sprijin larg”, a afirmat Pedersen.

La întâlnirea de marți din Damasc, mai multe misiuni străine au discutat cu noile autorități siriene, dominate de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Aceasta, deși se distanțează de trecutul legat de jihadism, rămâne clasificată drept organizație teroristă de diverse capitale occidentale.

În același timp, emisarul ONU a criticat recentele atacuri ale Israelului asupra unor situri militare siriene. „Astfel de atacuri expun la riscuri crescute o populație civilă terorizată și compromit perspectivele unei tranziții politice fără probleme”, a declarat Pedersen, referindu-se la cele peste 350 de lovituri lansate din 8 decembrie.

Autoritățile israeliene justifică aceste lovituri prin necesitatea de a împiedica accesul rebelilor la depozitele de arme chimice și ale apărării aeriene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro