Conform unui raport emis de Amnesty Internațional, poliția și serviciile de informații din Serbia utilizează tehnologie avansată pentru a supraveghea ilegal jurnaliști, activiști pentru mediu și activiști pentru drepturile civile. Raportul, publicat de The Guardian, dezvăluie că autoritățile sârbe folosesc produse mobile de la firma israeliană Cellebrite pentru a debloca și extrage date de pe dispozitivele mobile ale persoanelor vizate, programele fiind contaminate printr-un nou sistem spion pentru Android, numit NoviSpy.
Dinushika Dissanayake, directorul regional adjunct al Amnesty pentru Europa, susține că „tehnologia de supraveghere și tacticile de represiune digitală sunt folosite ca instrumente de control de stat împotriva societății civile”. Programul spion NoviSpy, deși mai puțin invaziv decât Pegasus, poate capta date sensibile și poate activa microfonul sau camera telefonului de la distanță.
Slaviša Milanov, jurnalistă de investigație, a devenit una dintre victimele acestor practici, după ce a fost reținută de poliție și telefonul său mobil a fost manipulat fără consimțământul ei, fiind deblocat cu ajutorul Cellebrite și infectat cu NoviSpy. „Dovezile demonstrează că NoviSpy a fost instalat în timp ce poliția sârbă deținea dispozitivul lui Slaviša,” a declarat Donncha Ó Cearbhaill, șeful Laboratorului de Securitate al Amnesty.
Raportul documentează și cazurile altor activiști, cum ar fi Nikola Ristić, care a fost vizat de aceeași metodă. Amnesty a informat Android și Google despre NoviSpy, care a fost de atunci eliminat de pe dispozitivele afectate, și au fost emise alerte de „atac susținut de guvern” către țintele posibile.
Amnesty subliniază că, în ciuda intențiilor declarate de a proteja drepturile omului, tehnologia Cellebrite este susceptibilă să fie folosită în mod abuziv, punând în pericol confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor.