Reclamă

În plină pandemie provocată de coronavirus, se pare că există țări încă neatinse de virusul chinezesc. La nivel mondial, covid-19 a afectat 209 țări, toate impunând măsuri drastice pentru a stopa răspândirea virusului. Totuși există și unele state unde oficialii sunțin că nu există momentan cazuri de infectări.

Una dintre ele este Turkmenistan. Aici nu au fost conmfirmate cazuri de infectări cu covid-19, sau cel puțin așa se susține. Totuși specialiștilor din domeniu le este greu să creadă acest lucru, așa că se gândesc să nu fie vorba despre o mușamalizare a ceea ce se întâmplă de fapt.

Specialiștii își fac griji cu privire la Turkmenistan și se gândesc dacă întradevăr țara a fost ocolită de coronavirus. Dacă situația este acoperită de către oficiali pentru interese ascunse, acest lucru poate afecta întreaga lume. Toate eforturile de a stopa răspândirea virusului chinezesc la nivel internațional vor fi în zadar dacă unele state ascund situația reală.

În timp ce lumea își face griji cu privire la focarele noi descoperite de coronavirus, Turkmenistanul organizează o cursă de ciclism, chiar de Ziua Mondială a Sănătății. Specialiștii sunt îngrijorați că autoritățile pot ascunde adevărul dat fiind trecutul unui guvern deja faimos pentru cenzura impusă în stat. Surse BBC News oferă informații în acest sens.

Martin McKee, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine a făcut o serie de declarații după ce a studiat sistemul medical al acestei țări. Profesorul susține că „statisticile oficiale de sănătate din Turkmenistan nu sunt demne de încredere”. Turkmenistan-ul are un istoric destup de piperat pe acest segment. Autoritățile au mai susținut că nu au cazuri de Sida, ceea ce este complet neplauzibil. În anii 2000 au ascuns dovezi ale unor focare infecțioase, inclusiv de ciumă. Din cauza acestor cenzuri, o mare parte din cetățeni se tem că virusul ar putea fi deja în țară, iar autoritățile nu vor să le spună adevărul cu privire la coronavirus.

Declarații ale cetățenilor

„O cunoștință care lucrează într-o agenție de stat mi-a spus că nu ar trebui să spun că virusul a ajuns la noi sau că am auzit despre el, pentru că s-ar putea să am probleme”, susține un locuitor al capitalei Ashgabat, care a dorit să rămână anonim.

Deși susțin că nu au cazuri de infectări și să virusul nu le-a afectat țara, autoritățile și agențiile ONU pun la cale planuri de acțiune. Elena Panova, reprezentant ONU în acest stat, a declarat celor de la BBC faptul că planul include o minuțioasă coordonare la nivel de țară, investigarea cazurilor și comunicarea riscurilor, diagnostic de laborator, dar și alte măsuri. Întrebată dacă ONU poate lua de bune cifrele oferite de statul Turkemnistan-ului, Panova a dat un răspuns evaziv.

„Ne bazăm pe informații oficiale, deoarece asta fac toate țările,” a fost declarația ei oficială.

Aceasta a vorbit și despre măsurile de restricționare a călătoriilor, susținând că acesta ar fi motivul pentru care coronavirusul nu s-a atins încă de țara lor. Toate zborurile către China și alte zone roșii au fost restricționate încă de la începutul lunii februarie. De asemenea, toate zborurile internaționale au fost deviate către orașul Turkmenabat, situat în nord-estul țării unde au creat o zonă de carantină.

Turkmenistan-ul deține suficiente teste pentru coronavirus dacă va fi vreo necesitate mai mare. Toate persoanele întoarse recent în țară au fost testate, pentru a nu se permite răspândirea virusului. Panova, reprezentant ONU a mai declarat faptul ca statul este foarte bine pregătit pentru un eventual focar de infecție, spitalele de acolo fiind foarte bine echipate.

Coronavirus pus pe fugă cu remedii naturiste

Se pare că secretul nu este unui foarte costisitor, ci este bazat pe plante naturale. Oficialii susțin că spațiile publice și birourile sunt „parfumate” cu fum al unei plante ce este folosită în remedii naturiste – yuzarlik. Se pare că arderea acestei plante va împiedica răspândirea virusului. Aceste măsuri au fost luate chiar dacă nu este nici un caz confirmat de covid-19 în Turkmenistan.

Aceasta este singura măsură luată de autorități, în rest, viața își urmează cursul normal, susține președintele Gurbanguly Berdymukhamedov. Aici nu există cafenele închise, nunțile nu se anulează sau reprogramează, se organizează evenimente de masă. Nici oamenii nu poartă măști pe stradă și nici nu au restricții cu privire la izolare.

Ca semn că lucrurile la ei în țară merg bine, autoritățile organizează o cursă de ciclism de ziua Mondială a Sănătății, eveniment de masă pe care însuși președintele țării îl promovează. Toate evenimentele planificate în această perioadă transmit un mesaj: oamenii sunt sănătoși și fericiți datorită preșendintelui lor.

Dacă există sau nu cazuri de Covid-19 în această țară, vom vedea cu timpul. Tot ce putem face noi este să ne protejăm cum ni s-a spus. Apoi să sperăm că totul se încheia în curând.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro