USR solicită publicarea execuției bugetare și a datelor reale care stau la baza bugetului pe anul 2025, pentru a înțelege cât de mult a fost cheltuit în 2024 și starea economiei României. Partidul susține necesitatea dezvăluirii informațiilor din discutțiile Guvernului cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu reducerea deficitului bugetar.
Într-o postare pe pagina de Facebook a USR, partidul întreabă: „Unde suntem? Cum am ajuns aici? Și mai ales, ce facem de acum înainte?” Aceasta aduce în discuție creșterea datoriei externe a României cu 18 miliarde de euro în primele zece luni din 2024, ajungând la 186 miliarde de euro, subliniind și scăderea investițiilor străine directe de la 5,9 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro față de anul trecut.
Postarea atrage atenția asupra faptului că România și-a epuizat bugetul pe 2024 încă de pe 24 octombrie, trăind acum exclusiv pe datorie și plătind peste 37 de miliarde de lei doar pe dobânzi, bani care nu mai ajung la spitale, școli sau drumuri.
USR explică aceste cereri: „De ce cerem asta? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri în 2024. Ca să înțelegem cum arată cu adevărat economia României. Și mai ales, ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic. USR cere datele reale privind execuția bugetară și discuțiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului. Nu mai vrem cârpeli de moment, vrem reforme”, se menționează în sursa citată.
Deputatul Cătălin Drulă, fost preşedinte USR, declară că guvernarea PSD-PNL din ultimii trei ani a afectat mai grav economia și finanțele țării decât pandemia și că deficitul bugetar este enorm în prezent. „Nu mai merge cu falsificarea realităţii! Cerem asumare şi responsabilitate guvernului Ciolacu. Să aducă bugetul în Parlament. Să vină să discutăm cu cifrele pe masă. Deocamdată, toate cifrele pe care le vedem arată rău”, a scris Drulă pe Facebook.
În final, acestea sunt faptele: USR cere transparență în privința execuției bugetare și discuții detaliate privind reformele economice necesare, subliniind că actuala direcție a finanțelor României nu poate continua fără un dialog deschis și bazat pe date reale.