Ungaria a reușit să găsească o soluție pentru a efectua plățile către Rusia pentru gazele naturale livrate prin conducta Turkstream, fără a încălca sancțiunile impuse de SUA, a anunțat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe. Declarațiile sale vin după impunerea de către SUA a unor sancțiuni asupra Gazprombank, principalul canal de plăți pentru gazele rusești în Europa.
Aceste sancțiuni au complicat plățile pentru mai multe state europene, având în vedere recenta decizie a președintelui rus Vladimir Putin de a anula opțiunea de convertire a monedelor în ruble prin Gazprombank. Totuși, Szijjarto a spus că s-a găsit o metodă de a continua tranzacțiile, fără a da detalii clare: „A fost găsită o soluţie legală financiară care nu încalcă sancţiunile,” a transmis acesta pe Facebook.
Soluția a fost dezvoltată în urma discuțiilor cu Bulgaria, un punct esențial de tranzit pentru gaze. De asemenea, a fost asigurat că Bulgaria va primi taxele de tranzit, anterior procesate prin Gazprombank. Szijjarto nu a clarificat însă cum se vor desfășura viitoarele plăți.
Sancțiunile SUA au pus presiune asupra mai multor țări, inclusiv Turcia, Slovacia și Ungaria, forțându-le să caute alternative pentru a menține aprovizionarea cu gaze. Turcia, de exemplu, este în discuții cu SUA pentru a obține excepții de la aceste sancțiuni, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar.
Pe piața europeană de gaze, cotațiile au cunoscut o scădere vineri la hub-ul TTF din Amsterdam, cu o scădere de 1,25 euro, stabilindu-se la 41,35 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), demonstrând volatilități în contextul acestor dificultăți de plată.