Reclamă

Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra poziției sale referitoare la actualizarea normelor UE în ceea ce privește abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea acestora. Noile reguli extind definiția infracțiunilor pentru a include formele de abuz facilitate de tehnologiile online.

Poziția Consiliului va sta la baza discuțiilor cu Parlamentul European pentru a se ajunge la un text final al reglementării. Ministrul ungar al justiției, Bence Tuzson, a subliniat importanța acestor noi norme pentru protecția copiilor, declarând: „Protecția copiilor – persoanele cele mai vulnerabile din societățile noastre – trebuie să fie prioritatea noastră.”

Normele actualizate obligă statele membre să incrimineze streamingul în direct al abuzurilor și imaginile realiste create cu ajutorul Inteligenței Artificiale ce conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. Sunt, de asemenea, vizate distribuirea unor ghiduri care înlesnesc comiterea acestor infracțiuni.

Consiliul a propus majorarea pedepselor pentru infracțiunile comise, inclusiv creșterea duratei de închisoare maximă pentru cazuri de abuz asupra copiilor ce se află într-o situație de vulnerabilitate. Statele membre pot aplica pedepse mai severe în conformitate cu legislația națională.

Importanța consimțământului voluntar al copilului a fost subliniată, iar normele stabilesc că nu poate exista consimțământ acolo unde copilul nu își poate exercita liber arbitru. Termenele de prescripție sunt extinse, permițând urmărirea penală a infracțiunilor chiar și după majorat.

Statele membre vor crea mijloace online accesibile și sigure pentru raportarea cazurilor de abuz și vor îmbunătăți sprijinul oferit victimelor, inclusiv asistență medicală și sprijin psihologic.

Normele includ și drepturile victimelor la despăgubiri și monitorizarea fenomenului de abuz prin colectarea de date și statistici relevante. Astfel, noile reglementări urmăresc să asigure o reacție promptă și eficace la abuzurile sexuale îndreptate asupra copiilor, adaptându-se la noile provocări tehnologice și online.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro