Israelul a ocupat aproximativ 300 de kilometri pătrați de teritoriu sirian de la căderea regimului președintelui Bashar al-Assad, conform unui raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Teritoriul capturat se află adiacent Înălțimilor Golan, ocupate de Israel după războiul din 1967.
Directorul ONG-ului, Rami Abdelrahman, a detaliat că zona ocupată de Israel se extinde în teritoriul sirian neocupat până la granița cu sudul Libanului. Forțele israeliene au intrat în mai multe sate, inclusiv în orașul Al Batna din provincia Al Quneitra, determinând locuitorii să se mute în zonele adiacente.
Conform lui Abdelrahman, trupele israeliene au încălcat acordul de dezangajare din 1974, desfășurându-și armata în zona demilitarizată stabilită sub auspiciile ONU după războiul din 1973. Deși Israelul a recunoscut acest fapt, susține că măsurile sunt „limitate și temporare” și destinate protejării securității cetățenilor săi.
Între timp, aviația israeliană a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Siriei, vizând în special arsenalul militar al fostului regim al lui Assad. Potrivit informațiilor furnizate de Abdelrahman, aceste atacuri au numărat peste 352 și au țintit baze militare, depozite de arme, aeroporturi și posturi radar.
Înălțimile Golan sunt un punct strategic important, cucerit de Israel în 1967 și anexat unilateral în 1981, acțiune neacceptată pe scară largă la nivel internațional.
Observatorul a anunțat că raidurile aeriene continuă, vizând și recentele atacuri asupra radarelor de pe coasta Siriei și asupra portului Latakia, precum și un aeroport militar din Deir Al Zur. În acest context, tensiunile continuă să crească, iar locuitorii din zonele afectate sunt afectați de conflict.