Prăbușirea guvernului francez a generat incertitudini majore cu privire la planurile de apărare ale Franței, în contextul în care creșterea bugetară promițătoare pentru armată este amânată până la soluționarea crizei politice. În lipsa unui acord, o creștere de 3,3 miliarde de euro, parte a unei legi de planificare militară pe șapte ani, rămâne suspendată până la adoptarea unui buget pentru 2025.
Miercuri, Consiliul de Miniștri a adoptat o lege specială ce permite prelungirea bugetului 2024 pentru anul următor, prevenind astfel riscul unei închideri guvernamentale în stil american. Această decizie urmează să fie susținută de parlament, însă deputații nu au posibilitatea de a o modifica.
Din cauza blocajului bugetar, Ministerul Forțelor Armate este supus restricțiilor, neavând posibilitatea de a angaja personal nou sau de a iniția programe până la aprobarea unui buget pentru anul viitor. Hélène Conway-Mouret, senatoare socialistă, a declarat: „Armata este îngrijorată și este normal, toată lumea este într-un mod de așteptare. Trebuie să ne asigurăm că consensul politic care a apărut în 2024 pentru a crește cheltuielile pentru apărare continuă.”
Franța se află în obiectivul NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare în acest an și intenționează să își modernizeze arsenalul în contextul tensiunilor globale. Totuși, ministrul Sebastien Lecornu avertiza anterior că absența unui buget adecvat ar putea întârzia achiziții cheie, inclusiv un portavion de ultimă generație și angajarea în domenii critice precum cibernetica și inteligența artificială.
Oficialii din Ministerul Forțelor Armate anticipează întârzieri până când Parlamentul își va da acordul pentru majorarea bugetului de 3,3 miliarde de euro, cu cele mai mari reduceri afectând probabil investițiile în armamentul convențional. Aceștia au subliniat că deturnarea fondurilor nu va afecta programul de descurajare nucleară.
În coridoarele puterii, există puține așteptări pentru un nou buget înainte de februarie cel mai devreme. Un oficial din industrie a precizat: „Întrebarea este: cât timp va dura? Cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât consecințele vor fi mai grave.” Blocajul bugetar riscă să submineze, de asemenea, relațiile cu contractorii din domeniul apărării.
În contextul unui guvern divizat, președintele Emmanuel Macron urmează să numească un nou prim-ministru, însă nu este clar cum se va rezolva criza. Un oficial militar de rang înalt a recunoscut că „Suntem în aceeași situație ca toți ceilalți. Așteptăm.”