Reclamă

Rusia a transmis clar că nu este dispusă să facă concesii pentru încheierea războiului din Ucraina, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Potrivit acesteia, propunerile de pace ale președintelui Vladimir Putin, care includ retragerea trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO, trebuie implementate. Informația a fost preluată de Reuters și distribuită de Agerpres.

Declarațiile au venit ca reacție la un apel al președintelui ales al SUA, Donald Trump, care, după discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron la Paris, a cerut o încetare imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia. „Zelenski şi Ucraina ar dori să facă o înţelegere şi să oprească nebunia”, a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social, susținand că Ucraina a pierdut aproximativ 400.000 de soldați în conflictul cu Rusia.

Trump a mai afirmat că „trebuie să fie o încetare a focului imediată şi negocierile să înceapă” și că „îl cunosc bine pe Vladimir (Putin). Acum este pentru el momentul să acţioneze. China poate ajuta. Lumea aşteaptă”.

Zakharova a menționat că Rusia este deschisă să discute cu administrația americană, dar nu a primit propuneri serioase referitoare la preocupările legitime de securitate ale Rusiei și drepturile populației rusofone din Ucraina.

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat nevoia pentru garanții clare de securitate pentru Ucraina, pe fondul conflictului în desfășurare și al obiectivului său de aderare la NATO.

Conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, „cine are impresia că Rusia va face concesii Ucrainei se înșală. În primul rând, Rusia acționează. În al doilea rând, dacă cineva se aşteaptă ca Rusia să facă orice fel de concesii, înseamnă că aceşti oameni au o memorie scurtă şi o cunoaştere insuficientă a problemei”.

Rusia a detaliat propunerile de pace ale lui Putin încă din iunie, cerând o încetare a focului și o soluție negociată care să includă retragerea trupelor ucrainene din provinciile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, aspecte respinse categoric de Ucraina și vestul aliaților săi.

Totodată, Rusia dorește crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa de Est, solicitând retragerea trupelor NATO din regiune și garanții că Ucraina și Georgia nu vor adera la Alianță, cereri respinse de Occident. În aceste condiții, Rusia a inițiat invazia în Ucraina în februarie 2022.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro