Reclamă

Raiduri aeriene simultane au avut loc pe întreg teritoriul Siriei după fuga fostului președinte Bashar al-Assad la Moscova, potrivit unei relatări a The Guardian. Prăbușirea neașteptată a regimului Assad a determinat actorii regionali și internaționali, inclusiv Israelul, Turcia și Statele Unite, să acționeze pentru a-și proteja interesele strategice. În același timp, fostul susținător al lui Assad, Rusia, împreună cu Iranul, își ajustau strategiile în contextul unei noi ordini posibile în Siria.

Rebelii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au eliberat foști prizonieri, inclusiv din cunoscuta închisoare Sednaya. În acest context, foști lideri ai regimului Assad au început să colaboreze cu noul guvern rebel. Mohammed al-Jalali, fost premier sirian, a declarat public că a predat oficial puterea „guvernului rebel de salvare”.

Statele Unite au efectuat lovituri aeriene împotriva unor ținte asociate cu gruparea Stat Islamic în centrul Siriei, în timp ce Turcia a atacat forțele kurde susținute de americani, convenind ulterior retragerea lor din orașul Manbij. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că autoritățile americane sunt hotărâte să împiedice gruparea Stat Islamic să profite de incertitudinea actuală pentru a-și restabili influența.

Israelul a confirmat prezența sa în zona tampon din apropierea Înălțimilor Golan și pe Muntele Hermon. Conform unei surse de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, în ultimele 48 de ore, Israelul a lansat aproximativ 250 de atacuri aeriene asupra unor locații strategice ale fostului regim din Siria.

În cadrul unei întâlniri desfășurate la ONU, ambasadorul sirian Koussay Aldahhak a prezentat o viziune pozitivă pentru viitorul țării, afirmând că Siria se îndreaptă către o nouă eră de libertate și egalitate. Acesta a subliniat că toate ambasadele siriene vor funcționa în continuare, în timp ce așteaptă formarea unui nou guvern.

Este notabil faptul că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că, deși sprijină rebelii, Turcia nu intenționează să-și extindă influența în Siria. Iranul, între timp, a deschis o linie de comunicare cu noua conducere rebelă, căutând să evite tensiuni viitoare.

Moscova a confirmat azilul oferit lui Assad, fără a dezvălui locul exact al acestuia. Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat starea de tensiune și incertitudine din regiune, menționând că pentru prima dată în ultimele decenii, Siria nu mai este dominată de Rusia, Iran sau Hezbollah.

Noul guvern rebel se confruntă cu dificila sarcină de a reconstrui o țară devastată, necesitățile financiare estimate fiind de ordinul miliardelor de dolari. Regimul Assad, cunoscut pentru brutalitatea sa, a lăsat în urmă o moștenire de distrugere, iar viitorul Siriei depinde acum de colaborarea internațională și regională.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro