Românii se orientează din ce în ce mai mult către liderii autoritari în contextul în care societatea se află într-un faliment moral, susține Paul Olteanu, specialist în comunicare. Acesta a declarat că întreaga clasă politică din România a contribuit la această situație în ultimii 35 de ani.
Paul Olteanu a explicat că există trei factori principali care au dus la polarizarea populației: calitatea slabă a educației, statutul socio-economic diferit și influența rețelelor sociale. „Calitatea groaznică a sistemului de educație din România ne-a făcut să nu mai avem capacitatea de a gândi critic,” spune Olteanu, subliniind că oamenii nu mai verifică informațiile primite. De asemenea, diferențele economice îi fac pe oameni să trăiască în lumi complet diferite în funcție de nivelul lor de trai.
Rețelele sociale sunt considerate de Olteanu drept „camere de ecou” care întăresc convingerile deja existente. „Dacă eu cred că e bine în Europa, algoritmii o să-mi arate alți oameni care cred ca mine, că e bine,” explică el. Această izolare informațională contribuie la radicalizarea și extremismul societății.
În perioade de stres sau amenințare, populațiile sunt mai dispuse să accepte lideri autoritari. Olteanu afirmă că aceasta se întâmplă la nivel biologic: „Cu cât oamenii se simt mai în siguranță, cu atât au tendința să caute mai multă autonomie… Cu cât apare mai multă amenințare, cu atât psihicul nostru caută mai mult să graviteze și să caute contact cu figurile de autoritate.”
Olteanu avertizează asupra consecințelor morale și necesitatea unui schimb de direcție în leadership-ul politic: „Liderii politici trebuie să înțeleagă că ăsta e un faliment moral la care am contribuit în 35 de ani și dacă nu schimbăm macazul, suntem într-un punct foarte dificil.”