Anularea primului tur al alegerilor prezidențiale a generat o stare de neliniște în rândul românilor, conform experților, care avertizează că acestea pot duce la anxietate și depresie. Psihologul Radu Leca subliniază impactul emocional al informațiilor politice intense asupra populației.
„În acest context, al alegerilor prezidențiale, apare o noțiune simplă, care se numește autoreflecție. Mai exact, persoanele încep să își analizeze propriile emoții și să își exprime temerile”, explică psihologul. Aceasta poate agrava stările de anxietate și neliniște deja existente, pe fondul discuțiilor tensionate, între familie, prieteni și cunoștințe.
Specialistul atrage atenția asupra consumului excesiv de informații, multe dintre acestea având o tentă negativă. „Avem de-a face cu o limitare de expunere la tot ceea ce înseamnă consum de informație. Un consum excesiv poate contribui la stări de anxietate și neliniște”, afirmă Radu Leca.
Este recomandat ca în această perioadă oamenii să evite discuțiile contradictorii și să filtreze cu atenție informațiile, verificând corectitudinea acestora din mai multe surse de încredere. Psihologul avertizează că aceste stări emoționale pot avea consecințe asupra discuțiilor publice și personale.
„Stresul final al situației se poate regândi în conformitate cu impactul pe care știrea anunțării rezultatului ne lasă, sau nu, surprinși. Fiecare persoană în parte și-a făcut propriul scenariu și, în funcție de acesta, omul va avea propriile reacții, care pot fi de bucurie sau tristețe”, declară Radu Leca, subliniind complexitatea impactului psihologic.