Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat joi la Digi24 că ancheta cerută de Parchetul General cu privire la finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu este „târzie”. Desecretizarea raportului CSAT a dezvăluit nereguli semnificative în acest sens, iar Băsescu critică Serviciul Român de Informații (SRI) pentru că nu a sesizat Parchetul mai devreme, declarând că „este extrem de grav și arată că statul nu funcționează”.
Băsescu a detaliat că statul avea multe informații despre beneficiarii finanțărilor și că lista celor implicați în campania lui Călin Georgescu include un număr mare de influenceri. „E foarte târziu” a spus Băsescu, menționând că aceste date nu au fost colectate recent. „De ce aceste informații (…)n-au fost transferate Parchetului de multă vreme?”, a adăugat el.
Fostul președinte a amintit că nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet, iar anularea acestuia la presiunea populației a afectat cooperarea dintre instituții. „Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării…” a remarcat Băsescu, subliniind că SRI-ul a documentat și sprijinul de două săptămâni acordat de POT (Partidul Oamenilor Tineri).
În privința contestațiilor adresate Curții Constituționale pentru anularea alegerilor, Băsescu a comentat că „instituțiile au ratat momentul în care puteau face ceva pentru România”, subliniind că responsabilitatea de a menține integrarea României în Occident aparține cetățenilor.
De asemenea, Băsescu s-a referit la avertismentele venite din Washington privind consecințele negative ale îndepărtării României de Occident, menționând că, deși România se află sub protecția NATO, există riscul pierderii credibilității internaționale. A subliniat importanța aranjamentelor bilaterale cu SUA, inclusiv bazele militare de la Kogălniceanu și Turda, care sunt esențiale pentru parteneriatul strategic și asigură securitatea României.
Băsescu concluzionează că pierderile ar putea fi enorme pentru România dacă nu rămâne ferm ancorată în alianțele occidentale, subliniind importanța votului cetățenilor pentru viitorul țării.