Reclamă

Rusia ar putea apela la „mijloace militare şi mai puternice” în conflictul cu Ucraina, dacă SUA și aliații săi nu recunosc că Moscova nu poate fi provocată la nesfârșit, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat CNN, informează News.ro.

„Riscurile sunt ridicate și în creștere, ceea ce este destul de îngrijorător”, a subliniat Riabkov. Tensiunile geopolitice sunt la un nivel fără precedent, iar ministrul susține că acestea nu au mai fost întâlnite nici măcar „la apogeul Războiului Rece”.

El a mai adăugat că nu există „nicio soluție magică” pentru conflictul actual și acuză Occidentul de lipsă de „bun-simț” și „reținere”. Potrivit oficialului rus, SUA subestimează determinarea Moscovei de a-și proteja „interesele fundamentale de securitate națională”.

Declarațiile sale vin în contextul în care administrația Biden a anunțat un nou pachet de asistență pentru securitate către Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari. Aceasta este considerată o mișcare de a sprijini Ucraina pe fondul intensificării atacurilor rusești, având în vedere că Joe Biden se pregătește să părăsească funcția de președinte în câteva luni. Casa Albă dispune de aproape 7 miliarde de dolari pentru a susține Ucraina, conform unei autorizații a Congresului în acest an.

Riabkov a punctat că riscul unei escaladări militare nu trebuie subestimat, depinzând direct de deciziile de la Washington. În ciuda avertismentelor privind posibile contraatacuri mai dure, ministrul a subliniat că un astfel de scenariu nu este posibil „imediat”, dar „tendința există”.

Rusia a amenințat și cu utilizarea rachetei balistice Oreșnik, pe care Moscova a folosit-o în atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina la sfârșitul lunii noiembrie. Riabkov a specificat că aceasta „nu este o rachetă balistică strategică, ci una cu rază intermediară testată în luptă”.

Decizia din 2019 a fostului președinte american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară a permis Rusiei dezvoltarea actualului arsenal balistic. Riabkov a precizat că fără această retragere, racheta Oreșnik nu ar fi fost în posesia lor și le-ar fi limitat capacitățile de dezvoltare a armelor.

În privința discuțiilor de pace cu Ucraina, ministrul rus a afirmat că pozițiile celor două țări sunt incompatibile, iar „șansele pentru un compromis sunt zero” în prezent. Schimbarea ar putea surveni doar atunci când Kievul va înțelege că Rusia nu va ceda în fața cerințelor sugerate de Ucraina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro