Reclamă

Rusia și China sunt acuzate de NATO de încercarea de a destabiliza alianța prin acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, miercuri, citat de agenția dpa și Agerpres.

Potrivit lui Rutte, „escaladarea campaniei de acțiuni ostile a Rusiei împotriva țărilor NATO” impune necesitatea unei mai bune coordonări a apărării infrastructurii critice printr-un schimb mai eficient de informații între statele membre. Afirmațiile au fost făcute în contextul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, desfășurată la Bruxelles, unde au fost discutate atacurile hibride ale Rusiei și Chinei.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a adus în discuție cele 500 de incidente suspecte raportate doar în anul 2024 în Europa, accentuând că aproape 100 dintre acestea ar putea fi atribuite Rusiei. „NATO trebuie să trimită un semnal puternic Moscovei că astfel de activități nu vor fi tolerate”, a declarat Lipavsky, adăugând că aceste acțiuni sunt foarte periculoase.

Un oficial NATO de rang înalt, prezent la reuniune, a declarat că Alianța se teme de noi acțiuni severe de sabotaj și atacuri cibernetice pe teritoriul său, subliniind că Rusia pare să fie din ce în ce mai dispusă să pună vieți în pericol prin astfel de acțiuni. Oficialul a remarcat și activitatea intensă în acest sens a Chinei, Iranului și Coreei de Nord, menționând campaniile de răspândire de malware care au ca scop desfășurarea de activități de spionaj și capacitatea de a provoca perturbări în caz de tensiuni crescute.

Printre exemplele de atacuri remarcabile, a fost menționat un atac asupra Albaniei, comis probabil de Iran, care a paralizat sistemul de control al frontierelor și a dus la publicarea online a documentelor sensibile ale Ministerului de Interne, inclusiv ale poliției.

Cu un ochi pe prioritățile de securitate, ministrul de externe german Annalena Baerbock a cerut o intensificare a protecției infrastructurii critice, precum cablurile de telecomunicații marine și conductele, prin misiuni de patrulare suplimentare și un schimb sporit de informații între membrii NATO. Baerbock a specificat că Marea Baltică este o zonă de prioritate unde monitorizarea și cooperarea trebuie amplificate.

De asemenea, ministrul german a menționat perturbările semnalului GPS drept un exemplu de acțiuni hibride desfășurate de Rusia împotriva Alianței.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro