Reclamă

Planul lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina riscă să eșueze, dacă viitorul președinte al Statelor Unite nu va aborda problemele de securitate ale Rusiei, avertizează oligarhul rus Konstantin Malofeev. Considerat un apropiat al Kremlinului, Malofeev a declarat pentru Financial Times că „pentru ca discuțiile să fie constructive, trebuie să vorbim nu doar despre viitorul Ucrainei, dar și despre viitorul Europei și al lumii”.

Malofeev, cunoscut și drept „oligarhul ortodox”, susține că președintele rus Vladimir Putin va respinge cel mai probabil oferta de pace a trimisului special Keith Kellogg, numit de Trump pentru negocieri. „Kellogg va veni la Moscova cu planul lui, noi îl primim și apoi îi spunem să se ducă dracului pentru că nu ne place de niciun fel. Astea vor fi toate negocierile”, a relatat Malofeev, în timp ce se afla în Dubai.

Trump ar putea opri conflictul numai dacă va revoca decizia de a permite Ucrainei să folosească arme avansate pe teritoriul Rusiei și dacă îl va înlătura pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, crede Malofeev. Într-o viitoare întâlnire cu Putin, Trump va fi obligat să abordeze și probleme globale, punctează oligarhul rus, adăugând: „lumea este în pragul unui război nuclear”.

O declarație recentă a lui Keith Kellogg, care a afirmat la Fox News că racheta Oreșnik a fost folosită de ruși din motive psihologice, nu militare, sugerează că Washingtonul nu ar trebui să cedeze amenințărilor lui Putin. Cu toate acestea, Malofeev susține că reducerea sprijinului pentru Ucraina este crucială, avertizând că Rusia ar putea recurge la o armă nucleară tactică.

Declarațiile lui Malofeev, deși el nu ocupă o poziție oficială în guvern, sunt adesea văzute ca indicii ale orientărilor Kremlinului. Oligarhul a subliniat că Putin va fi deschis negocierilor doar dacă Trump va aborda și alte tensiuni globale precum alianța Rusia-China și conflictele din Orientul Mijlociu. Economic, Malofeev a susținut că, în ciuda sancțiunilor occidentale, populația rusă nu resimte nevoia de schimbare economică și că ele au consolidat sprijinul pentru liderii actuali.

Printre sancțiunile impuse lui Malofeev se numără confiscarea de către SUA a activelor sale, pentru rolul avut în anexarea Crimeei, statele occidentale folosind aceste fonduri pentru reconstrucția Ucrainei. În plus, el este acuzat de evitarea sancțiunilor, în timp ce SUA avertizează asupra sprijinului acordat Rusiei de către state precum China și Iran, întărind poziția Moscovei.

Malofeev caracterizează și situația economică din Rusia ca fiind într-o fază de revitalizare a industriei de apărare, agriculturii și a pieței de consum, simțindu-se astfel o îmbunătățire generală a condițiilor de viață, afirmând că: „Presiunea externă ne-a făcut practic mai puternici”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro