Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Levada, sprijinul rușilor pentru o posibilă utilizare a armei nucleare a înregistrat o creștere în ultimele șase luni. Acest studiu a fost discutat într-o conferință online vineri, 29 noiembrie. Institutul a fost etichetat ca „agent străin” de autoritățile ruse, notează Le Figaro.
Sondajul evidențiază o scădere a procentului celor care se opun folosirii armamentului nuclear împotriva Ucrainei, de la 52% în iunie 2024 la 45% în noiembrie. În schimb, numărul celor care consideră utilizarea armei nucleare justificată a crescut la 39%, dintre care 11% o consideră „întru totul justificată” și 28% „mai degrabă justificată”.
Comparativ, în aprilie 2023, doar 29% din respondenți erau de acord cu folosirea armamentului nuclear, procentul crescând la 34% în iunie același an. Aleksei Levinson, șeful Departamentului de cercetare Socio-Culturală al Levada, a menționat că „după bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, ideea că un asemenea lucru nu trebuie să se mai repete s-a răspândit ca o normă de nediscutat” în societatea rusă.
Cu toate acestea, influența unor experți militari care cred că un câștigător poate exista într-un astfel de conflict și propaganda guvernamentală și mediatică au contribuit la schimbarea percepției publice asupra armelor nucleare. Conform lui Levinson, ideea folosirii acestora a ajuns să nu mai fie ‘de neconceput’.
În contextul tensiunilor internaționale, președintele Vladimir Putin continuă să mențină presiunea nucleară cu amenințări îndreptate împotriva Ucrainei și Occidentului. Recent, Putin a amenințat să atace centre de comandament de la Kiev cu rachete hipersonice Oreșnik, o armă utilizată pentru prima dată într-un atac asupra orașului Dnipro. Chiar dacă acest proiectil nu a fost echipat cu focoase nucleare, el este dezvoltat pentru a fi utilizat astfel, iar Putin a afirmat că ar putea repeta aceste teste.
Liderul rus a semnat la 19 noiembrie un decret care îi extinde capacitatea de a folosi arma nucleară, justificând decizia prin necesitatea de a adapta politica militară la situația curentă după ce Statele Unite au permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriilor ruse.
Sprijinul pentru conducerea rusă rămâne majoritar, atingând 87% spre finalul acestui an, conform sondajului Levada, crescând semnificativ față de acum trei ani, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.