Femeile din Afganistan urmează să fie excluse chiar și de la școlile de asistente medicale și de moașe, după ce accesul lor la universități a fost deja interzis de către autoritățile talibane în urmă cu doi ani. Informația a fost confirmată de mai multe surse oficiale, deși încă nu există o circulară formală în acest sens.
O sursă din Ministerul afgan al Sănătății a precizat pentru AFP că „directorii școlilor medicale au fost informați în cadrul unei întâlniri că femeile nu mai pot studia în instituțiile pe care le conduc”. Aceeași sursă a adăugat că nu au fost oferite detalii suplimentare, menționând doar „că a existat un ordin de la ghidul suprem și că trebuie implementat”.
Un director al unei școli medicale din centrul Afganistanului a confirmat că a primit ordinul din partea ghidului suprem, Hibatullah Akhundzada, în cadrul unei întâlniri organizate de minister. De asemenea, un director de la o școală din Kabul a informat că aceste instituții au zece zile la dispoziție pentru a organiza examenele parțiale înainte de implementarea deciziei.
În prezent, există peste 35.000 de eleve care urmează cursuri în mai mult de 150 de instituții private și zece școli publice, obținând o diplomă de asistentă medicală, de moașă, de asistentă în domeniul stomatologiei sau în anestezie. Interdicția este percepută ca o lovitură pentru personalul medical deja deficitar din țară. „Ne lipsește deja personal medical și paramedical, asta va agrava deficitul”, afirmă sursa din minister.
O profesoară de matematică, în vârstă de 28 de ani, a declarat pentru AFP că decizia este un „mare șoc”. Ea a primit un mesaj de la conducerea școlii, care anunța că personalul va fi în concediu de a doua zi fără alte explicații. Profesoara consideră că „aceasta era singura sursă de speranță pentru fetele cărora li s-a interzis să urmeze cursurile unei universități”.
De la revenirea la putere a guvernului taliban în 2021, măsurile represive împotriva femeilor din Afganistan s-au intensificat. Robert Dickson, însărcinatul cu afaceri britanic pentru Afganistan, a criticat aceste acțiuni ca fiind „un nou afront la adresa drepturilor femeilor” și „o nouă restricție a accesului femeilor și copiilor afgani la îngrijiri medicale”.