Reclamă

Guvernul României este format dintr-un prim-ministru și un număr de miniștri care conduc diverse ministere specializate, având la dispoziție agenții execute și instituții. Numirea profesioniștilor din Guvern se face de către Președintele României, fiind necesar un „vot de încredere” acordat de către Parlament pentru ca mandatele acestora să devină oficiale. După acordarea votului, membrii Guvernului depun jurământul de loialitate în prezența șefului statului, conform legii.

Constituția României, adoptată pe 21 noiembrie 1991 și aprobată prin referendum național pe 8 decembrie 1991, este documentul fundamental care guvernează activitatea executivului și legislativului. Acest cadru constituțional a fost amendat o singură dată, în urma unui referendum organizat pe 18 octombrie 2003.

Parlamentul României, format din Senat și Camera Deputaților, reprezintă autoritatea legislativă națională. Membrii acestuia sunt desemnați prin alegeri parlamentare și fiecare Cameră are domenii desemnate pentru a delibera. În cazul adoptării unei legi într-una dintre Camere, aceasta este transmisă celeilalte pentru aprobare sau respingere. Rolul Parlamentului include și monitorizarea activității Guvernului prin întrebări, interpelări și comisii parlamentare.

Senatul este alcătuit din 137 de senatori aleși prin vot universal în baza legislației specifice, în timp ce Camera Deputaților, care numără 332 de membri, se organizează în funcție de alegerile legislative. Ambele Camere sunt conduse de birouri permanente, compuse din președinte, vicepreședinți, secretari și chestori.

Guvernul României nu are puterea de a crea legi directe, dar poate propune legi către legislativ și emite hotărâri conform legilor în vigoare. În cazuri de urgență, Guvernul are capacitatea de a emite ordonanțe cu putere de lege, care necesită aprobarea Parlamentului. Acesta are autoritatea de a numi prefecți și are dreptul de a propune instituirea diplomatică, sub îndrumarea prezidențială.

Secretariatul General al Guvernului, sub coordonarea unui secretar general având rang de ministru, joacă un rol esențial în gestionarea activităților guvernamentale. Acesta poate iniția proiecte normative pe domeniile de competență și finanțează instituțiile subordonate prin bugetul dedicat.

În prezent, Guvernul României este format din 18 ministere, iar ședințele acestuia sunt conduse de prim-ministrul României. Întâlnirile se desfășoară săptămânal sau mai des, în funcție de necesități, pentru a dezbate aspecte de interes general pentru administrație și politică.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro