Armata israeliană își extinde prezența în centrul Fâșiei Gaza, construind baze militare și distrugând sute de clădiri palestiniene. Analiza detaliată, realizată de publicația americană The New York Times pe baza imaginilor din satelit, a indicat că zona controlată de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) în coridorul Netzarim se întinde acum pe 18 kilometri pătrați. Postul de televiziune i24News a relatat luni despre extinderea acestei zone.
Potrivit cotidianului american, armata israeliană a stabilit cel puțin 19 baze de mari dimensiuni în regiune, alături de zeci de instalații mai mici. Dozece din acestea au fost construite sau extinse de la începutul lunii septembrie. „Instalațiile sunt pavate și înconjurate de ziduri, cu spații de cazare pentru soldați, căi de acces și parcări pentru vehiculele blindate,” a precizat publicația.
Maiorul Nadav Shoshani, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru media internaționale, a comentat asupra distrugerii unora dintre clădiri, susținând că acestea „au servit drept posturi de observație și ascunzișuri pentru teroriștii palestinieni.” Armata afirmă că extinderea bazei răspunde nevoilor lor operaționale.
Prezența militară întărită marchează o schimbare semnificativă pentru Israel, care anterior evitase să mențină o prezență continuă în Fâșia Gaza. Obținerea controlului asupra axei ce traversează Fâșia Gaza, dinspre frontiera israeliană către Marea Mediterană, va permite Israelului să reglementeze mai eficient circulația în enclavă, potrivit The New York Times, citată de Agerpres.
„Armata și-a extins controlul asupra teritoriului de ambele părți ale axei, pe o lățime de aproximativ 4,3 kilometri și aceeași lungime pentru a facilita controlul zonei,” a explicat maiorul Shoshani. Coridorul din nordul Fâșiei Gaza înglobează circa 56 kilometri pătrați, acoperind opt kilometri de la graniță până la coastă.
Inițial, coridorul a fost conceput ca o monedă de schimb pentru eliberarea ostaticilor, permițând reîntoarcerea a circa un milion de palestinieni în schimbul eliberării a o sută de ostatici. Însă, negocierile se află în impas.
În același timp, armata israeliană a reacționat virulent la comentariile fostului ministru al apărării Moshe Yaalon, care a acuzat guvernul israelian de „purificare etnică” în Fâșia Gaza prin evacuări masive. i24News a transmis că un purtător de cuvânt al IDF a afirmat că armata „acționează în conformitate cu dreptul internațional” și că relocarea este „temporară” și dictată de „necesități operaționale” pentru a proteja civilii.
Controversa intervine într-un context în care peste un milion de palestinieni au fost strămutați din cauza ofensivei israeliene, declanșate după atacurile grupării islamiste Hamas din 7 octombrie 2023, în comunitățile din sudul Israelului.