Economistul Radu Georgescu a declarat că rezultatele votului de duminică demonstrează existența a trei Românii distincte: una anti-sistem, alta dependentă de banii statului și România enclavă, care „încă susține economia privată”, toate separate de prăpastia distribuției inegale a resurselor financiare. Georgescu a subliniat acest lucru într-o postare pe Facebook, menționând că criticile adresate alegătorilor antisistem sau celor care au votat PSD sunt nefondate, văzându-se mai degrabă ca o consecință a inegalităților economice și a dependenței față de stat.
„Eu m-am născut într-un oraş mic de provincie. Dacă părinţii mei nu ar fi avut bani să mă trimită la meditaţii în clasa a 12-a şi să mă ţină în facultate, acum eram pe un şantier din Spania sau făceam „combinaţii” în oraşul meu. Este o greşeală să-i jignim pe cei care au votat anti-sistem”, a explicat Georgescu. El consideră că soluția ar fi reformarea sistemului economic pentru a reduce numărul de oameni care se opun sistemului actual.
Potrivit lui Georgescu, votanții PSD provin majoritar din aceeași categorie de persoane care depind de ajutoarele bugetare, cum ar fi bugetarii și pensionarii. „Dacă eşti în această categorie, este logic să votezi cu PSD. Ei au crescut salariile bugetarilor şi pensiile în 2024”, a afirmat economistul, adăugând că „partea inteligentă ar fi fost să stopăm pierderile din sistemul bugetar. Cu banii economisiţi să subvenţionăm firmele din oraşele mici de provincie. Aceste firme puteau angaja surplusul de oameni din sistemul bugetar”.
Pe de altă parte, economistul identifică și o a treia Românie, cea a enclavei care „încă mai susţine economia privată” în zone precum București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu. Asemenea economiilor sud-americane bazate pe enclave, Georgescu consideră că România ar trebui să dezvolte toate oraşele pentru a oferi șanse egale tuturor locuitorilor.
Georgescu atrage atenția și asupra inflației și a impactului acesteia, citându-l pe Warren Buffett: „Inflaţia este mai periculoasă decât bomba atomică. Inflaţia a declanşat al doilea Război Mondial. Inflaţia a dus la dispariţia imperiilor”. El avertizează că în 2024 cea mai mare parte din România va fi anti-sistem, în ciuda creșterilor salariale și a pensiilor din anul curent.
Economistul consideră urgente ajustările economice corespunzătoare, prognozând că partidele antisistem ar putea depăși 50% din voturi în viitor. Încheie cu o comparație intrinsecă între gravitație și economie, subliniind: „Suntem influenţaţi de două legi. Toate lucrurile se mişcă în Univers datorită gravitaţiei. Orice lucru se mişcă pe Pământ datorită economiei. De aceea, este foarte important să înţelegem principiile de bază ale economiei.”