Reclamă

Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, este acuzat că ar fi revitalizat o mișcare interzisă de lege prin discursuri publice ce promovează ideologii legionare. În 2014, acesta a fost prezentat drept „un dușman mason” de o revistă legionară, ceea ce arată o aliniere cu simpatizanții mișcării de extremă dreaptă încă de atunci.

Interviul lui Georgescu din 2014 pentru Cotidianul a fost preluat de „Cuvântul Legionar”, revistă dedicată mișcării legionare. Redactorul publicației l-a descris pe Georgescu ca pe un „dușman” care „știe ce spune” și a subliniat importanța cuvintelor sale, „chiar și un dușman trage un semnal de alarmă”. Între timp, reputația lui Georgescu a fost susținută de simpatizanți legionari, incluzând-o pe Elena Puiu, care l-a intervievat în 2020.

În interviurile sale din 2020, Georgescu a lăudat Mișcarea Legionară și lideri legionari acuzați de crime de război, numindu-i „martiri”. Deși declarat nevinovat de procurori în 2022 pe motiv că „fapta nu e prevăzută de Legea penală”, cazul său readuce în discuție legislația neadaptată la realități.

Revista „Cuvântul Legionar”, în care Georgescu a apărut, era condusă de nepotul lui Zelea-Codreanu și a fost interzisă la scurt timp după revitalizarea ei din anii 2000. Totuși, materialele sale continuă să fie distribuite prin grupuri de pe Telegram. Legea Antilegionară din România interzice promovarea cultului personalităților vinovate de genocid, însă până acum au fost date doar două condamnări, susține Digi24.ro.

După succesul în primul tur al alegerilor prezidențiale, propagarea ideologiilor legionare a fost observată la comemorarea morții lui Zelea-Codreanu, eveniment la care participanții au folosit inclusiv saluturi naziste. În prezent, există un dosar penal deschis în acest sens.

Astfel, situația sau evoluția cazului lui Călin Georgescu este monitorizată cu atenție în contextul legii care reglementează interzicerea activităților cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, pentru a preveni incitarea la ură și discriminare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro