Reclamă

Un nou studiu publicat în revista Nature dezvăluie care ar fi țările cele mai rezistente la efectele devastatoare ale unui război nuclear. Simulările arată că un astfel de conflict ar putea cauza o foamete globală, având potențialul de a ucide în jur de 6,7 miliarde de oameni.

Explozia nucleară și radiațiile aferente ar genera efecte devastatoare la nivel global, alterând dramatic proviziile de hrană datorită schimbărilor asupra atmosferei, solului, oceanelor și comerțului internațional. Conform studiului, țările care ar suferi cel mai puțin pierderi de populație includ Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Costa Rica, Panama, Haiti, Australia, Islanda și Oman. Potrivit studiului, în aceste regiuni „consumul de alimente poate susține actuala activitate fizică din acea țară”.

La polul opus, state precum SUA, Canada, Rusia și majoritatea țărilor europene ar suferi pierderi masive de populație, în special din cauza foametei. În SUA, de pildă, 312 milioane de oameni ar putea muri, ceea ce reprezintă 98% din populație. De asemenea, se preconizează că România ar pierde 99% din populație.

Pe continentul european, doar Islanda, Irlanda și Cipru ar putea rezista mai bine unui război nuclear, deși și acestea ar înregistra pierderi de pânâ la 70% din populații. Un studiu complementar, publicat anul trecut în Physics of Fluids, a indicat ce locuri sunt cele mai sigure pentru adăpost în cazul în care o bombă nucleară ar fi detonată în apropiere.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a adăugat o notă de îngrijorare: „Răspunsul: pagubele sunt inacceptabile, sunt imposibil de doborât cu metode moderne şi vorbim despre câteva minute”, a scris el pe Telegram, făcând referire la noile rachete testate de Rusia.

Aceste declarații vin în contextul în care Vladimir Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei, facilitând astfel decizia de a răspunde cu un atac nuclear. În același timp, Statele Unite au permis Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, acțiune pe care Kievul a pus-o deja în practică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro