Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a confirmat vineri un alt caz de infectare cu noua variantă de mpox, clada Ib, în orașul Leeds, Anglia. Acesta este cel de-al cincilea caz recent înregistrat în țară, relatează News.ro. UKHSA a informat că persoana infectată se întorsese recent din Uganda, o zonă cu transmitere comunitară a acestei variante virale, unde boala se extinde rapid.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat în august o urgență globală de sănătate publică legată de această nouă clada a virusului mpox, causănd îngrijorare internațională din cauza potențialului de a se transforma într-o pandemie. Cu toate acestea, UKHSA a subliniat că acest caz recent nu are legătură cu cele anterioare, care erau concentrate într-o singură familie, iar toți cei infectați anterior au fost tratați și s-au refăcut complet.
Marea Britanie se alătură altor patru țări de pe alte continente care au confirmat cazuri ale cladei Ib a virusului mpox, printre care Germania, Suedia, India și Thailanda. Numărul ridicat de cazuri suspecte și decese din Africa, raportate de Centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor, subliniază gravitatea situației. Până în prezent, au fost înregistrate peste 48.000 de cazuri suspecte și 1.048 de decese pe continent.
La nivel global, 80 de țări au raportat cazuri de mpox, OMS precizând că acest virus rămâne o preocupare majoră de sănătate publică. Două vaccinuri au fost autorizate recent de OMS pentru utilizare de urgență, dar acestea oferă doar imunitate parțială, nefiind întotdeauna capabile să prevină simptomele severe sau răspândirea infecției.
Noua clada Ib se răspândește prin contact apropiat, inclusiv sexual, și este cunoscută ca o formă mai contagioasă și mai severă comparativ cu tulpinile anterioare. Mpox a fost identificată inițial în 1970, dar a intrat în atenția mondială recent, în 2022, când OMS a declarat prima urgență de sănătate globală asociată virusului.
Autoritățile de sănătate publică din întreaga lume continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru a preveni o posibilă pandemie, rămânând vigilente în fața acestei amenințări în dezvoltare.