Reclamă

Angela Merkel, fostul cancelar german, este avertizată să nu mai încerce să-și justifice deciziile din perioada în care a fost la conducerea Germaniei, conform unei critici formulate de un deputat de top din Kiev. Acesta susține că abordările lui Merkel l-au încurajat pe președintele rus Vladimir Putin, conducând la consecințe nefaste pentru Ucraina.

„Dacă Ucraina ar fi primit un plan de acțiune pentru aderarea la NATO la summitul de la București din 2008, acest lucru ar fi putut preveni o nouă agresiune rusă asupra Ucrainei”, a declarat vineri Oleksandr Merezhko, șeful comisiei de relații externe din parlamentul ucrainean.

Merezhko a răspuns astfel aparițiilor publice ale lui Merkel, în care aceasta își promovează noua carte, „Freedom”. În aceasta, Merkel discută despre decizia de a bloca aderarea Ucrainei la NATO în 2008 și despre cum acordurile de la Minsk ar fi dus la stabilizarea conflictului din Ucraina pentru o perioadă de opt ani. Fostul cancelar german a vorbit și despre importanța liniei de gaz Nord Stream dintre Rusia și Europa.

În ciuda chemărilor lui Merkel pentru o soluție diplomatică la conflictul actual, oficialii ucraineni au exprimat neîncredere în angajamentul Moscovei față de negocieri sincere. „Nu este doar în interesul Ucrainei, ci și în interesul nostru ca Putin să nu câștige acest război”, a declarat Merkel joi pentru postul german ZDF, insistând asupra importanței soluțiilor diplomatice. Cu toate acestea, poziția sa a generat nemulțumiri în rândul liderilor de la Kiev.

„Despre ce fel de ‘întoarcere la diplomație’ putem vorbi, când o astfel de ‘diplomație’ sub auspiciile lui Merkel, sub forma ‘procesului de la Minsk’, a avut loc deja și a dus la o agresiune pe scară largă?” a subliniat Merezhko. El acuză că Merkel a privilegiat interesele economice ale Germaniei în fața securității europene comune. „Merkel a ținut cont de interesele și cerințele partenerului său economic, Rusia, mai mult decât de interesele Ucrainei. Politica ei față de Rusia poate fi numită o politică de liniște”, a mai spus Merezhko.

Merkel a argumentat că, fără acțiunile sale, Putin ar fi putut invada Ucraina mult mai devreme. În contrast, Merezhko afirmă că Putin a lansat ofensiva majoră în 2022, fiind convins că nu va întâmpina o reacție dură din partea politicienilor europeni, precum Merkel în 2014. „Din păcate, Merkel nu a învățat din greșelile ei”, a conchis în final parlamentarul ucrainean.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro