Reclamă

Sociologul Gelu Duminică subliniază că dezamăgirea față de politicieni și sentimentul de abandon resimțit de cetățeni se reflectă clar în voturile exprimate. Potrivit lui, „libertățile au anumite limite pentru a menține pacea socială”, menționând importanța unui control în mediile sociale: „Trebuie să existe o domnie a legii”, a declarat el pentru Agerpres.

Duminică vede rezultatele recente alegerilor ca un exemplu de „democrație pură”, în care nemulțumirile cetățenilor față de clasele politice tradiționale sunt exprimate prin vot: „Oamenii ăștia, care s-au simțit abandonați de constructul politic din ultimii ani, s-au exprimat în cel mai democratic mod”.

Analizând sursa nemulțumirii, sociologul explică că „principala cauză nu este TikTok-ul, ci dezamăgirea generală provocată de performanța slabă a partidelor politice din ultimii ani… ‘miserupismul’, dublul standard și lăcomia”. Rolul social media, inclusiv TikTok, a fost acela de a aduce informațiile rapid și direct, acestea fiind doar canale de comunicare la îndemâna tuturor.

Afectați de pandemie, mulți români au perceput o lipsă de sprijin din partea statului, ceea ce i-a determinat să caute alternative politice: „Au găsit unul în AUR, pe care l-au trimis în Parlament”, a explicat Duminică. El mai adaugă că percepția unui dublu standard între cetățeni și politicieni a alimentat furia și dezamăgirea, având impact direct asupra susținerii pentru AUR.

În discuția despre alegerile parlamentare, Duminică se referă la felul cum partidele precum PSD și PNL sunt afectate de dinamica politică actuală: „Cred că marea miză pentru cele două formațiuni e să nu scadă și mai tare”, a spus sociologul, detaliind provocările de poziționare politică în fața curentului suveranist.

Gelu Duminică atrage atenția asupra implicării din turul doi al prezidențialelor, previzionând o confruntare ideologică: „Bătălia nu e simplă… Bătălia este între Europa și Rusia. Poporul este cel care decide încotro o ia” a concluzionat sociologul, reafirmând direcția preferată a românilor spre Occident.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro