Mai mulți artiști, scriitori și influenceri din România au transmis mesaje îndemnând publicul la vot responsabil, avertizând asupra riscului ca țara să devieze de la drumul pro-european și pro-NATO. Alegerile parlamentare din 1 decembrie sunt considerate cruciale, mai ales după decizia Curții Constituționale, care a cerut renumărarea voturilor pentru turul întâi. Actorul din „Anul Nou care n-a fost” și „Las Fierbinți” a declarat că „Avem nevoie de un Parlament cu o majoritate solidă. Nu putem realiza asta decât printr-o prezență mare la vot.”
Ana Blandiana a folosit Facebook pentru a critica decizia Curții Constituționale, subliniind că este nevoie să apărăm statul de drept prin exercitarea dreptului de vot. „Singura noastră armă de apărare este votul”, a menționat ea, îndemnând la mobilizarea celor care nu au votat încă.
Cântăreața Delia a fost tranșantă într-un videoclip publicat pe Instagram, în care a dezvăluit că a votat Elena Lasconi, încurajând publicul să nu le fie frică să se exprime: „Nu-mi e frică. Am ajuns să ne raportăm la frică”, a spus artista. Ea a criticat, de asemenea, declarațiile candidatului independent Călin Georgescu.
Pe TikTok Stories, Delia a accentuat importanța alegerilor parlamentare, le-a calificat ca fiind mai semnificative decât prezidențialele. Actrița a reafirmat necesitatea participării la vot pentru a preveni ascensiunea unor politicieni cu ideologii extreme, subliniind că „au murit oameni în război pentru democrație”.
Trupa Voltaj a intervenit în discuția politică cu o creație muzicală denumită „Yo, apa nu-i H2O!”, care ironizează o declarație controversată a lui Călin Georgescu legată de compoziția apei.
În același context, influencerul Selly a transmis un mesaj prin care subliniază importanța informării înainte de vot, precizând că „alegerile extrem de importante decid cum o să fie condusă această țară pe următorii cinci ani” și a îndemnat la participarea la vot la ambele tipuri de alegeri.
Aceste îndemnuri la vot responsabile, venite din partea persoanelor publice, sunt esențiale având în vedere contextul politic actual și pot ajuta la o mai bună informare și mobilizare a alegătorilor în procesul electoral.