În România, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (CD) au ajuns doar la 0,51% din PIB în 2023, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS). Aceste cifre indică faptul că România se află mult sub media Uniunii Europene, confruntându-se totodată cu probleme legate de emigrarea tinerelor talente.
În contrast, Marea Britanie rămâne un lider în domeniul cercetării, cu investiții majore în tehnologii cuantice, sănătate și tranziția verde. Adrian Vonsovici, Senior R&D Consultant la MSC R&D în UK, subliniază necesitatea României de a învăța din modelul britanic pentru a revitaliza sectorul de cercetare și dezvoltare.
Vonsovici, cu o experiență de peste 30 de ani și deținător a 11 brevete, susține că România ar trebui să investească în crearea unor legături eficiente între cercetare și aplicarea economică a cunoștințelor. „Promovarea unor ecosisteme agile și centre de cercetare aplicată interdisciplinară ar putea transforma noile descoperiri științifice în produse inovative”, a declarat Vonsovici pentru Digi24.
Un exemplu notabil este cel al Marii Britanii, care și-a majorat semnificativ fondurile pentru cercetare-dezvoltare, de la 15 miliarde de lire sterline în 2022 la un preconizat de 20 de miliarde până în 2025. Aceste investiții vizează o cooperare mai strânsă între institutele de cercetare și firmele private, având ca obiectiv transformarea cunoștințelor științifice în inovații economice.
Adrian Vonsovici subliniază importanța sprijinului pentru cercetarea aproape-de-piață, o practică promovată cu succes în Regatul Unit. „Modelul presupune finanțarea proiectelor de cercetare care sunt mai aproape de implementarea pe piață”, a explicat el, evidențiind parteneriatele intersectoriale de tipul centrelor Catapult din UK.
România ar putea beneficia și de o strategie similară cu cea din UK, care se concentrează pe problemele transversale și interdisciplinaritate, promovând soluții inovative pentru dezvoltarea economică și sustenabilitate. Astfel de inițiative includ investiții în industria energetică bazată pe hidrogen și CCUS, precum și în soluții digitale pentru eficiență energetică.
În cadrul forumului Climate Paths, Vonsovici a participat la discuții privind metodele inovatoare de reducere a impactului climatic, facilitate de o colaborare între experți români și norvegieni. Aceste eforturi sunt sprijinite prin Mecanismul Financiar Norvegian, operat de Innovation Norway.
După forum, participanții vor vizita Norvegia pentru a prelua bunele practici în domeniul tranziției verzi. Un ghid de bune practici va fi dezvoltat pentru a sprijini decidenții și cercetătorii români. Proiectul oferă oportunități de impact pentru cercetarea climatică și sprijină dezvoltarea de soluții care răspund nevoilor specifice ale României.