Reclamă

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a propus în cadrul unui summit cu omologii săi baltici și nordici desfășurat în Suedia, crearea unei misiuni de poliție la Marea Baltică pentru protejarea infrastructurilor critice, conform relatărilor AFP.

Inițiativa vine pe fondul incidentelor recente, în care două cabluri submarine au fost rupte la Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie, considerate posibile acte de sabotaj. Ca răspuns, Suedia a deschis o anchetă privind un posibil sabotaj și investighează rolul unei nave chineze, Yi Peng 3, care se află imobilizată în apele internaționale, aproape de coasta daneză, informează News.ro.

„Avem nevoie de noi instrumente pentru a contracara amenințările. De aceea, propun să înființăm o misiune de poliție la Marea Baltică”, a afirmat Donald Tusk miercuri, la Harpsund, în Suedia. El a subliniat că toate țările prezente la summit – Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Letonia, Estonia și Polonia – consideră această inițiativă „interesantă”.

Aceste țări acuză frecvent Rusia de „atacuri hibride”, ce includ și recentele avarii la cablurile submarine din Marea Baltică. Kremlinul a respins acuzațiile drept „rizibile”, în timp ce Ministerul chinez de Externe a refuzat orice implicare în aceste incidente.

Marina daneză și Paza de Coastă suedeză supraveghează nava Yi Peng 3, imobilizată de peste o săptămână în Strâmtoarea Kattegat, între Suedia și Danemarca. În paralel, Lituania a anunțat formarea unei echipe comune de anchetă cu Suedia și Finlanda, coordonată de EUROJUST, agenția de cooperare judiciară a Uniunii Europene. Scopul acestei echipe este de a determina „dacă cablurile au fost avariate prin acțiuni deliberate cu scopuri subversive sau teroriste”, potrivit Procuraturii Generale lituaniene.

Conform unui raport publicat de The Wall Street Journal, anchetatorii suspectează că nava cargo chineză ar fi târât ancora pe fundul mării pe o distanță de peste 160 de kilometri, cu intenția de a secționa cablurile. Yi Peng 3, un vrachier construit în 2001, a navigat în zona în care se aflau cablurile cu puțin timp înainte de a fi avariate, conform unor surse care monitorizează traficul maritim.

După invazia rusă a Ucrainei în 2022, tensiunile în Marea Baltică au crescut, iar după aderarea Suediei și Finlandei la NATO, toate statele riverane Mării Baltice – cu excepția Rusiei – sunt acum membre ale Alianței Nord-Atlantice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro