Reclamă

Arabia Saudită urmărește stabilirea unui nou acord strategic cu Statele Unite, în contextul pregătirilor pentru o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la președinția americană. Regatul saudit, recunoscând schimbările geopolitice semnificative din ultimii ani, dorește ca acest acord să reflecte statutul său crescut în regiune, conform informațiilor publicate de Newsweek.

În ciuda victoriei sale din noiembrie, Donald Trump a moștenit o situație complexă, determinată de negocierile stagnante între SUA și Arabia Saudită privind normalizarea relațiilor dintre statele arabe și Israel. Analistul saudit Salman al-Ansari subliniază că: „Este o iluzie din partea lor să creadă că Arabia Saudită se va alătura Acordurilor Abraham fără să primească nimic la schimb”.

Pentru Premierul israelian Benjamin Netanyahu, ideea unui stat palestinian rămâne sub semnul întrebării, aspect ce complică și mai mult relațiile diplomatice. În același timp, Arabia Saudită își menține angajamentul față de inițiativa de pace arabă, ce implică revenirea Israelului la granițele dinaintea războiului de șase zile din 1967.

Arabia Saudită, privind cu o doză de optimism și pesimism posibilitatea revenirii lui Trump, așteaptă continuarea colaborării economice favorabile, dar este îngrijorată de componența echipei sale viitoare, mai ales în privința lui Mike Huckabee, desemnat ca viitor ambasador american în Israel. „Cred că Trump i-a dat Israelului mai mult decât și-au imaginat ei vreodată în prima sa administrație”, a mai adăugat Ansari.

Trump, în mandatul său anterior, a dezvoltat legături strânse cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și a susținut vânzările de arme către Arabia Saudită, opunându-se încercărilor din Congres de a bloca aceste vânzări din cauza preocupărilor privind drepturile omului. În schimb, administrația Biden a adoptat o abordare mai distantă, etichetând Arabia Saudită ca o „națiune paria”.

Planurile lui Trump din 2020, precum „acordul secolului” anunțat alături de Netanyahu, și alte decizii controversate au provocat nemulțumirea statelor arabe. Acestea includ mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și recunoașterea anexării Înălțimilor Golan. Cu toate acestea, unele țări arabe au susținut Acordurile Abraham, văzute ca un pas spre normalizarea relațiilor cu Israelul.

Între timp, pe direcția Iranului, Arabia Saudită a reglat relațiile cu vecinul său, intermediind un acord cu ajutorul Chinei, marcând o schimbare semnificativă în strategia sa externă. Potrivit expertului Azam al-Shdadi, Riadul poate juca un rol crucial în orice viitoare negocieri asupra acordului nuclear, având în vedere îmbunătățirea raporturilor cu Teheranul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro