Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunțat miercuri după adoptarea Strategiei naţionale pentru industria de apărare 2024-2030 că lucrează alături de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și alte instituții într-un grup de lucru pentru realizarea primului raport pe legea cooperării industriale. Acest demers are ca scop producția în România a viitoarei arme de asalt și a altor echipamente ale armatei române.
Noua strategie, adoptată de Executiv, urmărește modernizarea industriei de apărare până în 2030, cu perspective pentru 2035. „Aceasta oferă o imagine asupra evoluţiei dezirabile a industriei de apărare, în sensul modernizării şi dezvoltării acesteia prin investiţii și un ansamblu integrat de politici publice”, a declarat Oprea, subliniind importanța unui ecosistem industrial modern, sustenabil și colaborativ.
Strategia include 14 obiective prioritare, unul dintre acestea fiind dezvoltarea unei fabrici de pulberi, finanțată și prin fonduri europene. Proiectul are asigurată o finanțare de 47 de milioane de euro prin programul ASAP și vizează crearea unui lanț de aprovizionare sigur pentru materia primă necesară, contribuind astfel la securitatea României.
De asemenea, Oprea a menționat că grupul de lucru va furniza raportul finalizat pentru patru proiecte, inclusiv MLI-ul, până la sfârșitul anului. Alte măsuri includ omologarea echipamentelor la standard NATO, revitalizarea capacităților de producție din domeniul aerospațial și naval și dezvoltarea proiectului Drona românească.
Ministrul a evidențiat și angajarea de investiții străine și crearea de societăți mixte cu investitori din UE și NATO, precum cea de la Reșița, unde un investitor britanic a colaborat cu Arsenal la producția de muniție calibru 152, proiect ce așteaptă omologarea.