Reclamă

Încetarea livrărilor de gaze din Rusia către regiunea separatistă Transnistria după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”, a afirmat miercuri ministrul energiei din Moldova, Victor Parlicov. Acesta a făcut declarații după discuții cu Gazprom, conform relatării Reuters, citată de news.ro.

Într-o întâlnire cu oficialii Gazprom, Parlicov a analizat opțiuni alternative pentru aprovizionarea cu gaze a Transnistriei, în eventualitatea în care tranzitul prin Ucraina va fi întrerupt. Actualul acord de tranzit al gazelor dintre Ucraina și Rusia expiră la 31 decembrie, iar Ucraina a anunțat că nu intenționează să-l reînnoiască.

Transnistria depinde considerabil de gazele rusești pe care le primește prin Ucraina. La un briefing de presă ținut la Chișinău, Parlicov a subliniat că Gazprom este dispus să furnizeze gaze Transnistriei prin canalul actual, însă acest lucru depinde de acordul dintre Moldova și Ucraina asupra tranzitului. „Din discuțiile cu colegii mei ucraineni, am înțeles că dacă se va decide continuarea tranzitului, decizia poate fi luată în ultimul moment”, a precizat Parlicov.

Moldova primește anual aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia prin Ucraina, iar de la începutul anului 2022, între Chișinău și Tiraspol s-a convenit ca întregul gaz rusesc să fie direcționat către Transnistria. Regiunea dispune de o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, iar Chișinăul cumpără de la Tiraspol energie electrică la un preț stabil și relativ mic.

În scenariul în care Ucraina oprește tranzitul gazului rusesc, o alternativă pentru Transnistria ar fi să primească gaz prin conducta TurkStream, via Turcia, Bulgaria și România. Totuși, Parlicov a menționat că Gazprom a condiționat livrările pe rute alternative de achitarea unei datorii de către Chișinău, estimată la 709 milioane de dolari, sumă contestată de partea moldoveană, care consideră că datorează doar 8,6 milioane de dolari. „Credem că este incorect să asociem problemele legate de datorii cu livrările către Transnistria”, a afirmat Parlicov.

Ministrul a avertizat că criza gazelor în Transnistria este iminentă și că, în absența livrărilor, regiunea riscă să intre în colaps. Chişinăul ar putea avea nevoie de asistență internațională pentru a asigura gaz din alte surse începând cu 1 ianuarie, dacă tranzitul prin Ucraina și alte rute alternative încetează.

Lipsa unui comentariu din partea Gazprom asupra discuțiilor avută cu ministrul moldovean a fost subliniată de Reuters.

În același context, premierul Dorin Recean a atras atenția asupra unei ierni dificile pentru Republica Moldova, menționând riscuri precum întreruperea gazelor către Transnistria și o posibilă creștere a tarifelor la gaze. Premierul a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o analiză riguroasă și transparentă cu privire la majorarea tarifelor. Recean a reafirmat angajamentul guvernului de a sprijini cetățenii în fața acestor provocări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro