Ucraina a utilizat rachete ATACMS, furnizate de Statele Unite, în două atacuri recente asupra sistemelor antiaeriene rusești din provincia Kursk, a comunicat Ministerul rus al Apărării. „Moscova pregătește represalii după loviturile ucrainene din 23 și 25 noiembrie”, se arată într-o declarație a ministerului, citată de AFP și Reuters.
Conform ministerului rus, trei din cele cinci rachete lansate pe 23 noiembrie au fost interceptate, iar pe 25 noiembrie, șapte din opt rachete au fost doborâte, dar au fost raportate rachete care și-au atins obiectivele. Doi militari ruși au fost răniți, iar un radar a fost avariat în urma atacului.
Aceste atacuri vin în contextul unui acord recent între președintele american, Joe Biden, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care permite Ucrainei să folosească rachete americane și britanice, inclusiv cei 300 de kilometri ai razei de acțiune a rachetelor Storm Shadow, furnizate ca ajutor militar. Decizia a fost susținută și de Franța, care a promis rachete SCALP, versiunea franceză a rachetelor Storm Shadow.
Această ofensivă a determinat Rusia să răspundă prin oficializarea revizuirii doctrinei sale nucleare și utilizarea unei noi rachete hipersonice, Oreșnik, într-un atac asupra unei fabrici de armament din Dnipro, Ucraina. Totuși, astfel de atacuri nu schimbă, în prezent, echilibrul forțelor în Estul Ucrainei, unde Rusia continuă să avanseze.
Declarațiile unor oficiali citați de New York Times sugerează că președintele Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte de încheierea mandatului său în ianuarie. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a calificat aceste sugestii drept „argumente iresponsabile”.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că un eventual transfer de arme nucleare către Ucraina va fi considerat un atac asupra Rusiei, iar noua doctrină nucleară a Rusiei prevede represalii chiar și în fața unor atacuri convenționale efectuate de către state sprijinite de puteri nucleare.
Între timp, Ucraina continuă eforturile de a-și menține teritoriile ocupate în regiunea Kursk, în ciuda pierderilor teritoriale suferite în această zonă de la lansarea ofensivei din august.