Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a afirmat marți că Ucraina, sedusă de integrarea europeană, a devenit principalul instrument al SUA împotriva Rusiei, iar Republica Moldova se îndreaptă pe aceeași cale. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, la finalul unei reuniuni a șefilor serviciilor de securitate și de informații din Comunitatea Statelor Independente (CSI), potrivit agenției RIA Novosti.
„Pretutindeni, acolo unde Occidentul și-a extins tentaculele, vedem scindare și destabilizare. Exemplul cel mai elocvent este Ucraina”, a afirmat Narîșkin, descriind Ucraina ca un „stat eșuat” care nu își mai poate menține existența ca entitate politică și economică viabilă.
Narîșkin susține că și Republica Moldova urmează aceeași direcție sub conducerea pe care o califică drept „regimul totalitar al Maiei Sandu”, acuzând președinta de polarizare socială în țară. În acest context, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a adăugat că autoritățile de la Chișinău transformă Republica Moldova într-o bază logistică pentru armata ucraineană.
Totodată, Narîșkin a precizat că Rusia respinge ferm o soluție de conflict în stil coreean în Ucraina și subliniază nevoia unei păci solide care să fie garantată pentru Rusia și întregul continent european. „Avem nevoie de o pace solidă și durabilă pentru mulți, mulți ani”, menționând că Rusia este deschisă la negocieri, cu condiția ca acestea să urmărească eliminarea cauzelor conflictului, precum politica NATO în apropierea granițelor rusești.
Condițiile de pace impuse de Moscova, anunțate de președintele Vladimir Putin, includ retragerea trupelor ucrainene din regiunile anexate de Rusia precum Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, și renunțarea Kievului la aderarea la NATO. Oferta a fost deja respinsă de conducerea ucraineană și occidentali, fiind considerată o „capitulare” a Ucrainei.
Pe fondul refuzului de până acum, recent, Putin și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, privind o modalitate rapidă de a pune capăt războiului din Ucraina.