Reclamă

Statele Unite nu au nicio dovadă a prezenței trupelor nord-coreene în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, marți. „Ceea ce vedem este că (trupele nord-coreene sunt) poziționate în jurul regiunii Kursk, nu se mută în Ucraina în acest moment”, a precizat Singh în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația vine pentru a clarifica informațiile recente referitoare la aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni adunați în regiunea Kursk din Rusia, unde aceștia se antrenează alături de trupele ruse, în contextul conflictului cu Ucraina. Anterior, un purtător de cuvânt al Pentagonului a menționat că unele trupe nord-coreene au fost deja desfășurate pentru a lupta împreună cu forțele ruse.

De asemenea, o sursă din Statul Major al Ucrainei a declarat pentru Reuters pe 23 noiembrie că majoritatea soldaților nord-coreeni își încheie sesiunile de antrenament. În ultimele luni, Rusia și-a concentrat eforturile pentru a recâștiga teritorii pierdute în regiunea Kursk, în urma unei contraofensive surprinzătoare a Ucrainei lansată în august. Conform sursei ucrainene, Kievul a pierdut peste 40% din teritoriile câștigate anterior, ca urmare a acțiunilor de contraatac ale forțelor ruse.

În plus, aliații NATO sunt de părere că președintele rus Vladimir Putin urmărește să recapete controlul asupra teritoriilor pierdute în Kursk înainte ca Donald Trump să-și înceapă mandatul ca președinte al Statelor Unite, în data de 20 ianuarie, încercând să obțină un avantaj în eventualele negocieri de pace.

Sabrina Singh a menționat că Statele Unite nu pot verifica în mod independent rapoartele neconfirmate conform cărora peste 500 de soldați nord-coreeni ar fi fost uciși în luptele din Kursk. „Ceea ce am spus mai înainte este că ei sunt în regiunea (Kursk) și cu siguranță sunt pregătiți să se angajeze cu ucrainenii în luptă. Dar nu pot confirma că au existat victime încă, conform acelor rapoarte”, a subliniat Singh.

Tensiunile dintre Moscova și Phenian au fost accentuate de un acord de parteneriat strategic semnat în luna iunie, prin care cele două state s-au angajat să își acorde sprijin militar reciproc în caz de atac asupra uneia dintre ele.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro