În ziua în care Rusia a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, o bază de arme nucleare unde servea fostul ofițer rus Anton a fost plasată în alertă de luptă maximă, potrivit relatărilor BBC. „Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite”, a declarat Anton, care a activat în cadrul forțelor nucleare ruse.
Anton a discutat cu reporterii într-un loc secret din afara Rusiei, identitatea sa reală fiind protejată prin utilizarea unui pseudonim și prin nepublicarea chipului său. Contactul său cu BBC a inclus și prezentarea unor documente care confirmă unitatea, gradul și baza sa militară. BBC nu a putut verifica în mod independent toate relatările lui Anton, dar acestea sunt în concordanță cu declarațiile oficiale ale Rusiei din acel moment.
Cu doar trei zile după ce trupele rusești au trecut frontiera în Ucraina, președintele Vladimir Putin a anunțat că forțele de descurajare nucleară ale Rusiei au fost puse într-un „mod special de serviciu de luptă”. Anton susține că încă din prima zi a conflictului, unitatea sa a fost „închisă în bază”. „Tot ce aveam era televiziunea rusă de stat”, a spus fostul ofițer, menționând că nu era la curent cu întregul context al conflictului. „Îmi îndeplineam automat îndatoririle. Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare”, a adăugat el.
Starea de alertă a fost ridicată după două-trei săptămâni, oferind astfel o perspectivă rară asupra funcționării interne ale structurilor nucleare secrete ale Rusiei. „Acolo există un proces de selecţie foarte strict. Toată lumea este un soldat profesionist – nu există recruţi”, a explicat Anton. „Există verificări constante şi teste cu detectorul de minciuni pentru toată lumea. Solda este mult mai mare, iar trupele nu sunt trimise la război. Sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear”.
Viața în astfel de structuri este strict controlată, orice contact cu exteriorul fiind supravegheat. „Era responsabilitatea mea să mă asigur că soldaţii de sub comanda mea nu duc telefoane la baza nucleară”, a explicat el. „Este o societate închisă, nu există străini acolo. Dacă vrei ca părinţii tăi să te viziteze, trebuie să depui o cerere la serviciul de securitate FSB cu trei luni înainte.”