Reclamă

Cel puțin 85.000 de femei și fete au fost ucise intenționat în întreaga lume anul acesta, majoritatea crimelor fiind comise de către rude, conform ONU. Oficiul Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și Crimei (UNODC) și UN Women au lansat un raport care cataloghează acest fenomen drept „un nivel alarmant” al unor crime care, potrivit datelor colectate, ar putea fi prevenite.

Raportul subliniază că „casa rămâne cel mai periculos loc” pentru femei, 60% dintre victime fiind ucise de „soțul sau alți membri ai familiei”. Statisticile indică faptul că, în medie, o femeie sau o fată este ucisă la fiecare zece minute, ceea ce reprezintă aproximativ 140 de victime zilnic.

Aceste crime nu se limitează la o regiune anume, afectând diverse categorii sociale și grupe de vârstă. Caraibele, America Centrală și Africa sunt cele mai puternic afectate regiuni, urmate de Asia. În continentul american și în Europa, feminicidele sunt comise, preponderent, de parteneri, pe când în alte părți ale lumii, autorii sunt deseori membri ai familiei.

Întocmirea acestui raport a fost posibilă prin analiza datelor colectate din 107 țări, aceste informații evidențiind faptul că numeroase victime au fost supuse la violență fizică, sexuală sau psihologică înainte de a fi ucise. Această observație sugerează că o parte dintre aceste crime ar fi putut fi evitate, prin „ordine judecătorești” și alți pași legali pentru a proteja victimele.

Din 2010, rata feminicidelor a stagnat sau a scăzut doar ușor în anumite regiuni, ceea ce sugerează că această formă de violență este profund integrată în practici și norme culturale și sociale. În ciuda eforturilor repetate din multe țări de a combate această problemă, feminicidele rămân „la un nivel alarmant”.

Directorul UN Women, Sima Bahous, a declarant într-un comunicat de presă că aceasta „nu este o fatalitate”, și a solicitat intensificarea eforturilor din partea țărilor pentru a consolida cadrul legislativ și a îmbunătăți colectarea datelor referitoare la violența împotriva femeilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro