Reclamă

La Cluj-Napoca a fost pusă în funcțiune o instalație inovatoare care transformă nămolul rezultat din epurarea apei în energie. Aceasta va procesa peste 40.000 de tone de nămol umed și reprezintă o investiție de 97 de milioane de lei.

Călin Neamțu, director general al Companiei de Apă Someș, explică procesul: „Ceea ce vedeți aici este nămolul care intră în instalație, rezultat în urma deshidratării în stațiile de epurare, are o umiditate de peste 70%, substanța uscată 25-30. Trecând prin proces, după centrifugă arată așa, deci 20% substanță uscată, urmează ieșirea din uscător care este așa, cam 10% umiditate, după uscare el se peletizează, ulterior peleții sunt introduși în centrala termică unde se arde și rezultă această cenușă.”

Instalația prelucrează nămolurile de la mai multe stații de epurare, inclusiv de la Cluj-Napoca și alte 6 stații gestionate de Compania de Apă Someș. Cornel Hălălai, reprezentantul companiei care a introdus tehnologia în România, a afirmat: „Nămolul este transportat în sistem automat, la alimentarea acestei centrale termice dedicată pentru arderea acestui tip de nămol. Este o centrală termică cu randament, poate cel mai ridicat din Europa, la partea de combustibil solid.”

Până acum, nămolul era utilizat în agricultură, însă standardele UE nu mai permit acest lucru. Din această cauză, a fost dezvoltat un proces prin care nămolul devine sursă de energie, făcând stația de epurare autonomă. „Energia termică obținută se utilizează pentru încălzirea uleiului și a instalației de tratăre, practic este un circuit închis”, a mai spus Călin Neamțu.

Instalația va procesa anual peste 40.000 de tone de nămol umed, subliniind astfel eficiența și sustenabilitatea acestei inovații cu impact economic și ecologic.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro