Reclamă

Țările trebuie să reducă producția de plastic și să abordeze întregul ciclu de viață al acestuia, susține ministrul norvegian Anne Beathe Tvinnereim înaintea discuțiilor cruciale de la ONU din această săptămână, arată The Guardian.

Lumea nu va putea gestiona volumul enorm de deșeuri din plastic în următorul deceniu dacă națiunile nu vor reduce producția, avertizează copreședintele unei coaliții de țări înaintea negocierilor esențiale privind reducerea poluării globale cu plastic. Discuțiile, care se desfășoară la Busan, Coreea de Sud, vizează primul tratat global ce urmărește combaterea acestui fenomen.

Ministrul norvegian pentru dezvoltare internațională, Anne Beathe Tvinnereim, recunoaște divizarea existentă între țările producătoare de plastic și celelalte națiuni. Ea reprezintă o coaliție de peste 60 de țări cu ambiții ridicate, conduse de Rwanda și Norvegia, care dorește ca poluarea cu plastic să fie gestionată de-a lungul întregului ciclu de viață. Acest demers implică reducerea drastică a producției.

Tvinnereim a subliniat: „Nu vom ajunge la un tratat perfect. Dar trebuie să avansăm. Și cred că o vom face. Aleg să fiu încrezătoare. Cu țările coaliției cu ambiții mari, vom continua să demonstrăm că există un grup mare de țări care își respectă ambițiile. Lumea are nevoie cu disperare de leadership acum și de vești bune.”

Criza poluării cu plastic este recunoscută pe scară largă ca o amenințare la adresa sănătății umane, biodiversității și climei. Studiile recente au descoperit microplastice în placentă și artere umane, îngrijorând experții referitor la riscurile pentru sănătate.

Utilizarea globală a plasticului ar putea să se tripleze până în 2060, cu cele mai mari creșteri în Africa subsahariană și Asia. De asemenea, este de așteptat ca deșeurile din plastic să urce de trei ori în aceeași perioadă, jumătate dintre acestea sfârșind la groapa de gunoi și mai puțin de o cincime fiind reciclate.

Anne Beathe Tvinnereim consideră că un acord global privind „eliminarea treptată” a produselor din plastic de unică folosință și interzicerea substanțelor chimice din plastic este o soluție evidentă. Multe țări au deja aplicate interdicții unilaterale pentru materialele plastice de unică folosință.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro