Reclamă

Un jurnalist de la Bild susține că racheta rusă nu avea explozibili la bord

Conform unui jurnalist german de la publicația Bild, noua rachetă balistică rusească, despre care s-a spus că a lovit orașul Dnipro pe 21 noiembrie, ar fi fost o versiune de testare a rachetei RS-26, fără a conține explozibili. Julian Röpcke, senior-editor la Bild, crede că atacul a fost mai degrabă o demonstrație politică decât o operațiune militară efectivă.

Acesta a analizat înregistrările video ale atacului asupra uzinei Pivdenmash din Dnipro și susține că racheta folosită de ruși ar fi o versiune modificată a RS-26 Rubezh. „Mai multe camere de supraveghere au surprins ceea ce se numește sub-muniții, adică o RS-26 care reintră în atmosfera joasă. Aceste imagini îngrozitoare arată șase rachete care cad din cer prin nori”, a declarat Röpcke.

Potrivit acestuia, imaginile sugerează că a fost vorba de o momeală cu aceeași masă și dimensiune ca o rachetă intercontinentală, menită să simuleze o încărcătură nucleară. Despre acest atac, Röpcke a subliniat: „În interior nu se aflau încărcături nucleare sau explozibili, motiv pentru care pagubele au fost minime”.

Contraargumente și declarații oficiale

În același timp, forțele aeriene ucrainene au raportat utilizarea unei rachete balistice intercontinentale în atacul asupra Dniproului. Sursele jurnalistice ucrainene au menționat că ar putea fi vorba chiar de o rachetă Rubezh, cunoscută pentru capacitatea sa de a purta focoase nucleare.

Cu toate acestea, doi oficiali occidentali au declarat pentru Reuters că datele preliminare nu confirmă utilizarea unei rachete balistice intercontinentale de către Rusia. Vladimir Putin, liderul rus, a susținut într-un discurs că în timpul atacului a fost folosită racheta cu rază medie de acțiune Oreșnik.

Putin a indicat, de asemenea, că se va trece la fabricarea în serie a rachetei Oreșnik, despre care s-au lansat informații privind capabilitățile sale „ieșite din comun”. Aceste afirmații susțin ipoteza lui Röpcke că scopul desfășurării acestei arme a fost mai degrabă propagandistic.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro